«Ο ήχος του Άλλου: Η μουσική του Χρήστου Χατζή» Ομιλία του συνθέτη για τo έργο του

«Ο ήχος του Άλλου: Η μουσική του Χρήστου Χατζή» Ομιλία του συνθέτη για τo έργο του

Πέμπτη 31 Μαΐου, 19:00

Αίθουσα Διδασκαλίας

Μουσικής Βιβλιοθήκης

του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Είσοδος Ελεύθερη

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του διεθνώς αναγνωρισμένου συνθέτη Χρήστου Χατζή, ο οποίος είναι εγκατεστημένος από το 1982 στον Καναδά και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» έχει τη χαρά να φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ομιλία του γύρω από το συνθετικό του έργο, την Πέμπτη 31 Μαΐου, ώρα 7 μμ, στην Αίθουσα Διδασκαλίας των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την επομένη, Παρασκευή 1η Ιουνίου, στις 9 μμ, το έργο του συνθέτη «Χειμερινό ηλιοστάσιο» (Winter Solstice), ένα κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μ. Μιχαηλίδη και με σολίστ τον Κώστα Σίσκο.

Η ομιλία του Χρήστου Χατζή στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θα γίνει στην ελληνική γλώσσα, ενώ παράλληλα θα ακουστούν αποσπάσματα των έργων του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά.

Είσοδος Ελεύθερη

Χρήστος Χατζής

Ο Χρήστος Χατζής, καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, γεννήθηκε στο Βόλο το 1953 και εγκαταστάθηκε στον Καναδά το 1982, αφού ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές στην Αμερική. Η μουσική του αντλεί έμπνευση κυρίως από τη θρησκευτική του πίστη, τη χριστιανική και βυζαντινή κληρονομιά, τις παραδόσεις και θρησκείες διαφόρων πολιτισμών, την ηλεκτρονική μουσική, αλλά και τα σύγχρονα δημοφιλή ιδιώματα, όπως η τζαζ και η ποπ μουσική. Τα έργα του, πολύ συχνά παραγγελίες από κορυφαίους σολίστες και σύνολα, παίζονται σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως.

Συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με τα σύνολα Penderecki και St Lawrence String Quartets, Gryphon Trio, Pacifica, City Music Cleveland, Tafelmusik Baroque Orchestra and Chamber Choir, Elmer Iseler Singers και με σολίστες όπως η βιολίστρια Ανζέλ Ντυμπώ, οι σοπράνο Τζούντιθ Φορστ, Πατρίτσια Ροζάριο, Ιζαμπέλ Μπαϋρακταριάν και Σούζι Λεμπλάν, ο φλαουτίστας Πατρίκ Γκαλλουά και οι εκτελεστές κρουστών Έβελυν Γκλέννυ, Μπέβερλυ Τζόνστον, NEXUS, TorQ και Γκόρντον Στάουτ.

Οι συνθέσεις του εκτείνονται από έργα μουσικής δωματίου μέχρι όπερα και έργα με μεικτά μέσα, όπως το μουσικοθεατρικό Κωνσταντινούπολη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και το Βραβείο Κλασικής Σύνθεσης της Χρονιάς, Juno 2008.

Έχει ηχογραφήσει με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως οι EMI, Analekta, Sony, CBC και Naxos και έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία για τις συνθέσεις του, αλλά και την προσφορά του, όπως στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μουσικής παράδοσης των κατοίκων του βόρειου Καναδά Ινουίτ, με το ραδιοφωνικό έργο Footprints in New Snow. Το 2008 το έργο του Zeitgeist εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

(http://www.hatzis.com)