Κορονοϊός και εμβόλιο: Το μεγάλο στοίχημα της εμβολιολογίας

Η μάχη της εμβολιολογίας και πότε περιμένουμε το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό.

Κορονοϊός και εμβόλιο: Το μεγάλο στοίχημα της εμβολιολογίας

Ο αγώνας ταχύτητας για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει αρχίσει ήδη. Ερευνητικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν πυρετωδώς να βρουν το βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι του κορονοϊού.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη στην Επιτροπή Ελέγχου και Μεταρρυθμίσεων των ΗΠΑ ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικοί τύποι εμβολίων COVID-19 «σε διάφορα στάδια εξέλιξης».

«Το να το φτάνεις στη φάση 1 σε λίγους μήνες είναι το ταχύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία της εμβολιολογίας», υποστηρίζει, αλλά πρόσθεσε: «Ωστόσο, η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου δεν είναι τόσο γρήγορη».

Κορονοϊός και καραντίνα στο σπίτι – Αναλυτικές οδηγίες - Τι να κάνετε

Οι δοκιμές

Για κάποια από αυτά τα εμβόλια αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές της φάσης 1, δηλαδή δοκιμές σε εθελοντές. Αν οι ερευνητές βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, εντός των επόμενων 4 εβδομάδων, τότε θα προχωρήσουν σε δοκιμές της φάσης 2. Πρόκειται για δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, στάδιο που θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες. Συνολικά, ο Fauci εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος έως 18 μήνες προτού ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου.

"Όποιος λέει ότι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο, πιστεύω, θα μειώσει τις δοκιμές που πρέπει να γίνουν, κι αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο»,, προειδοποίησε ο Δρ. Fauci.

Παρά ταύτα, υπάρχουν ορισμένοι που είναι περισσότερο αισιόδοξοι και ισχυρίζονται ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Η βιοτεχνολογία

Η Medicago, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στον Καναδά, ισχυρίζεται ότι βρίσκεται κοντά στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Μόνο που και αυτή θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Medicago Μπρους Κλάρκ δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2021 κι αυτό αν κατορθώσει να περάσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Πάντως οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Η Inovio Pharmaceuticals Inc, μια άλλη ιδιωτική βιοτεχνολογική εταιρεία, δήλωσε πρόσφατα ότι επεξεργάζεται επίσης ένα εμβόλιο για τη θεραπεία του κορονοϊού και ελπίζει να προχωρήσει σε τεστ σε ανθρώπους τον Απρίλιο.

Από τα ζώα στους ανθρώπους

Η εταιρεία Moderna συνεργάζεται με τo Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Φαίνεται να είναι η πλησιέστερη στις δοκιμές σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας άρχισε να προσλαμβάνει υγιείς ανθρώπους για να δοκιμάσουν το εμβόλιο. Η εταιρεία προχωρά σε αυτό το στάδιο χωρίς να έχουν ολοκληρωθούν πρώτα οι δοκιμές σε ζώα. Αυτό αποτελεί μια αρκετά αμφιλεγόμενη αλλαγή από το τυπικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη κατάσταση.

Πρώτος τρισδιάστατος χάρτης

Επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έκαναν σημαντική πρόοδο στην έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκαs, δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη σε επίπεδο ατόμου που απομονώνει το κομμάτι εκείνο του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολιασμών αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση κλινικής δοκιμής για το υποψήφιο εμβόλιο. Ο Τζέισον Μακ Λέλαν (Jason McLellan), αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, είναι ο επικεφαλής της έρευνας. Το εργαστήριο «Mc Lellan» αποτελεί παράρτημα του τμήματος Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου. Στο εργαστήριο δουλεύουν οκτώ ερευνητές. Μεταξύ αυτών τελειόφοιτοι φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και άλλοι επιστήμονες, οι δύο από τους οποίους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η έρευνα αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Με τους συναδέλφους μας στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβολιασμών με τον επικεφαλής ερευνητή, Δρ. Μπάρνεϊ Γκράχαμ», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα, ο Ντάνιελ Ραπ (Daniel Wrapp). Πρόκειται για έναν από τους ερευνητές της ομάδας στο εργαστήριο του Δρ. Μακ Λέλαν.

Spike protein

Ο Δρ. Ραπ εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθεί η ερευνητική ομάδα ώστε να καταφέρει να φτάσει στη δημιουργία του πολυπόθητου εμβολίου.

«Για να φτιαχτεί το εμβόλιο απαιτείται πρώτα να αναγνωρίσουμε δυνατές πρωτεΐνες για την ανάπτυξή του. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη. Aυτό που λέμε "spike protein" για τον ιό. Mέρος του «δένει» μέσω ενός υποδοχέα σε ανθρώπινα κύτταρα ώστε να εξαπλωθεί. Η ανακάλυψη αυτή απαιτούσε πολύωρη έρευνα με το απεικονιστικό εργαλείο που ονομάζεται κρυο-ηλεκτρικό μικροσκόπιο (cryo-EM). Όλες αυτές οι πληροφορίες που έχουμε για την κατασκευή της πρωτεΐνης θα αποδειχθούν χρήσιμες με πολλούς τρόπους», αναφέρει.

Mέσα στον επόμενο χρόνο

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για το εμβόλιο, δήλωσε: «Επειδή ακριβώς καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε την πρωτεΐνη spike τόσο γρήγορα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για τη δημιουργία του εμβολίου. Στο παρελθόν, τα εμβόλια που αναζητούσαμε μας έπαιρναν δέκα και είκοσι χρόνια για να τα βγάλουμε στην αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας πρότεινε πως δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ένα εμβόλιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Η νέα τεχνολογία όπως το cryo-EM έχει επιταχύνει δραστικά τους ρυθμούς της ανακάλυψης του. Βέβαια, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: «Η χλωρίνη βοηθάει; Το αλκοόλ; Το σκόρδο;» - Ο ΠΟΥ απαντά επιστημονικά σε 14 ερωτήσεις

Άσκηση και κορονοϊός, τι πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφικές οδηγίες για τις ιώσεις αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού

Κορονοϊός: Πώς να προστατευτείτε στον χώρο εργασίας σας

Κορονοϊός: Εντοπισμός συμπτωμάτων και πρόληψη

Κορονοϊός: LIVE παγκόσμιος χάρτης με τα κρούσματα!