Υγιεινά σνακ για το σχολείο - και όχι μόνο

Μερικές ιδέες για κολατσιό στο σχολείο ή για ενδιάμεσο γεύμα (σνακ)

Υγιεινά σνακ για το σχολείο - και όχι μόνο

Το σχολείο είναι η στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν να κάνουν ανεξάρτητες επιλογές για τον τρόπο ζωής τους. Μαθαίνουν γρήγορα και επηρεάζονται από φίλους και τις δημοφιλείς τάσεις. Είναι μια σημαντική στιγμή να τους μιλήσετε και να ενθαρρύνετε υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Συζητήστε μαζί τους και συμπεριλάβετε τα παιδιά στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των γευμάτων, δώστε τους την ευκαιρία να κατανοήσουν την ισορροπημένη διατροφή και να μάθουν να επιλέγουν μόνα τους το είδος των γευμάτων τους.

Αναμείξτε τα παιδιά στη διαδικασία

Μερικές συμβουλές θα μπορούσαν να είναι:

Ρωτήστε τα τι θα ήθελαν να έχουν μαζί τους για φαγητό. Συζητήστε πιο υγιεινές επιλογές από την τυρόπιτα, τα ντόνατς και τα αναψυκτικά.

Φτιάξτε τη λίστα αγορών μαζί. Κάντε μαζί τα ψώνια και αφήστε τα να διαλέξουν τρόφιμα από τη λίστα.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού, με αυτό τον τρόπο εξοικειώνονται με τις υφές, τα χρώματα και τα αρώματα της τροφής αλλά και με τον κόπο που χρειάζεται για να ετοιμασθεί το φαγητό τους.

Ιδέες για κολατσιό στο σχολείο ή για ενδιάμεσο γεύμα (σνακ)

Το ιδανικό κολατσιό πρέπει να περιλαμβάνει: γαλακτοκομικά, άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και φυσικά δημητριακά. Γεύματα που συνδυάζουν αυτές τις ομάδες και θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικές επιλογές κολατσιού είναι:

Οι πίτες παντός τύπου. Σπιτικές πάντα, με φύλλο ή χωρίς, στριφτές ή της «τεμπέλας», τυροπιτάκια ή μπουρεκάκια, με γέμιση από άπαχο τυρί, με γιαούρτι, λαχανικά ή με κιμά ,αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που το συμπληρώνει τέλεια ο φρέσκος χυμός φρούτων ή φρούτα ωμά κομμένα σε φέτες.

Το κέικ, κλασσικό με σοκολάτα και βανίλια, με αλεύρι ολικής άλεσης ή με βρώμη, με ξηρούς καρπούς ή αλμυρά κέικ με τυριά, σπανάκι και ότι άλλο μας ευχαριστεί. Δίπλα τους φυσικός χυμός ή φρούτα.

Αλμυρά μάφιν με τυριά, ντομάτα και γαλοπούλα που εύκολα μπορεί να έχουν μαζί τους στο σχολείο ή στο φροντιστήριο

Μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς, βρώμη, σοκολάτα υγείας, ταχίνι ή φιστικοβούτυρο και σταφίδες, σε σχήματα και χρώματα που τα ευχαριστούν. Δεν ξεχνάμε τα φρούτα ή το χυμό χωρίς ζάχαρη

Club σάντουιτς χωρίς τις πατάτες φυσικά. Με φιλέτο κοτόπουλο, αυγό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα ή κέτσαπ σπιτική είναι κάτι διαφορετικό από το τοστ ή το σάντουιτς.

Ομελέτα ή μάφιν ομελέτα, ιδανική γεύση και υψηλή θρεπτική αξία.
Μπισκότα βρώμης, μουστοκούλουρα, πορτοκαλιού με αλεύρι ολικής και μαύρη ζάχαρη, φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, αποτελούν μια καλή εναλλακτική για σνακ

Μπανάνα και φρέσκα φρούτα ή φρέσκοι χυμοί ολοκληρώνουν το μικρό σημαντικό γεύμα της ημέρας γευστικά .

«Πότε να τα ετοιμάσω όλα αυτά;» ίσως αναρωτιέστε. Πριν σας κυριεύσει το άγχος σκεφτείτε αν είναι όντως τόσο χρονοβόρο όσο φαίνεται ή ρωτήστε τα παιδιά πώς θα ήθελαν να εμπλακούν με το γεύμα τους. Δοκιμάστε το!

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία