Οι Δίδυμοι Πύργοι στην Εύβοια (pics+vids)

Στο Ληλάντιο Πεδίο, πάνω σε δίκορφο ύψωμα, στέκουν απέναντι ο ένας στον άλλο δυο πέτρινοι πύργοι του 11ου αιώνα

Οι Δίδυμοι Πύργοι στην Εύβοια (pics+vids)

Οι Δίδυμοι Πύργοι Μύτικα, όπως ονομάζονται, είναι χτισμένοι αντικριστά, σε λιγότερο από διακόσια μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί χτίστηκαν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Εικάζεται ότι οφείλεται στο ισάξιο μοίρασμα ανάμεσα στα μέλη κάποιας οικογένειας, κάτι που συνήθιζαν οι λατίνοι άρχοντες της περιοχής. Λέγεται ότι κατασκευαστής τους είναι ο Μαρτσελίνο Αγαπητός, κάποιος Έλληνας άρχοντας το επίθετο του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή.

Από το πόστο τους αγναντεύουν όλον τον εύφορο κάμπο και τον ποταμό Λήλαντα που τον διατρέχει. Το βλέμμα τους φτάνει μέχρι πέρα τη θάλασσα. Ο έλεγχος των νερών των ποταμών φέρεται να είναι ένας από τους λόγους της κατασκευής τους. Είναι πιθανό το 1429 σε έναν από τους δίδυμους πύργους να κατοικούσε ο ποταμάρχης, όπως ονομαζόταν ο αξιωματούχος που επιτηρούσε τη ροή των υδάτων.

Στους πύργους έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι σε περίπτωση ληστρικών, πειρατικών ή άλλων εχθρικών επιδρομών. Για το λόγο αυτό, η είσοδος βρισκόταν 6 μέτρα από την επιφάνεια της γης, ώστε να μην είναι προσβάσιμη από τους εχθρούς.

Από μακριά φαίνονται σα δίδυμοι αλλά στην πραγματικότητα ο ένας είναι λίγο μεγαλύτερος. Έχουν 18 μέτρα ύψος. Ο πρώτος έχει διαστάσεις 6,10 επί 6,10 και ο δεύτερος 7,5 επί 7.5 μέτρα. Η τοιχοδομή είναι από αργούς λίθους τοποθετημένους με επιμέλεια και συγκολλημένους με ασβεστοκονίαμα. Οι γωνιόλιθοι έχουν μεταφερθεί εκεί από κάποια παραθαλάσσια περιοχή και με την οδοντωτή τους τοποθέτηση δίνουν αντοχή στο κτίριο.

Οι πύργοι έχουν τη δική τους ιστορία που είναι μια ιστορία έρωτα και εκδίκησης με κεντρικό πρόσωπο τον ιππότη Λικάριο. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Γένοβα και η μητέρα του από την Κάρυστο. Ο Λικάριο ήταν στην υπηρεσία του ηγεμόνα της Κεντρικής Εύβοιας Guiberto Dalle Carceri. Όταν ερωτεύτηκε τη Φελίζα, μια προστατευόμενη του ηγεμόνα, βρέθηκε απέναντι στον Dalle Carceri. Θέλοντας να τον εκδικηθεί, εγκαταστάθηκε σε ένα βραχώδες φρούριο της Καρύστου, που ονομάζεται «Ανεμοπύλαι», συγκέντρωσε πολεμιστές και έκανε επιθέσεις στις γειτονικές περιοχές.

Αργότερα, ήρθε σε επαφή με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο και ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση. Με τη βοήθεια του κυρίευσε τα κάστρα της φεουδαρχική φραγκοκρατούμενη Εύβοιας. Ο αυτοκράτορας για να τον ανταμείψει , τον τίμησε με το αξίωμα του Μεγάλου Κοντόσταυλου και του διέθεσε όλο το νησί ως φέουδο. Παράλληλα του έδωσε για γυναίκα μια πλούσια Ελληνίδα.

Ο ηγεμόνας Dalle Carceri οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην αυλή του αυτοκράτορα, όπου και πέθανε ενώ ο Λικάριο επέστρεψε στην Εύβοια και έμεινε στο κάστρο των Φύλλων και στους Δίδυμους Πύργους. Το τέλος του παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με την παράδοση δηλητηριάστηκε από μια ερωμένη του....