Κεφίρ: Τα 10 σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία

Οφέλη, θρεπτική αξία, πώς παρασκευάζεται και γιατί μπορεί να αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και προβιοτικών στη διατροφή.

Κεφίρ: Τα 10 σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα με ιδιαίτερη γεύση και υφή, αλλά πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ως προϊόν ζύμωσης, η γεύση του καθορίζεται ουσιαστικά από τη διάρκεια της ζύμωσης. Αποτελεί δε καλή πηγή ασβεστίου και είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια που υποστηρίζουν το έντερο.

Τα 10 σημαντικότερα οφέλη του κεφίρ για την υγεία

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κεφίρ, είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμων πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Επίσης, παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες Α, D και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, όπως το ασβέστιο.

2. Είναι πηγή ευεργετικών βακτηρίων και βιοδραστικών ουσιών

Το κεφίρ περιέχει μια ευρεία και ποικίλη σύνθεση ευεργετικών βακτηρίων και μυκήτων, σε μεγαλύτερο βαθμό από το γιαούρτι. Αυτά τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βιοδραστικών ενώσεων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, από τη βελτίωση της πέψης έως τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

3. Μπορεί να προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις

Ορισμένα από τα βακτήρια που βρίσκονται στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις. Αυτό το επιτυγχάνουν αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών στελεχών σαλμονέλας, ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και εscherichia coli (e coli).

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανασταλτικής επίδρασης στο ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) και της επακόλουθης χαλάρωσης των φλεβών και των αρτηριών.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το κεφίρ μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η συμβολή στη ρύθμιση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό και να διευκρινιστούν οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.

6. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ βοηθά στην πέψη, πιθανώς λόγω της ποικιλίας των μικροβίων που περιέχει. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

7. Μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) στο κεφίρ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη διάσπαση της λακτόζης, της φυσικής ζάχαρης του γάλακτος, οπότε υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό αν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να σας αφορά.

Τα άτομα με διαγνωσμένη πάθηση, όπως με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον οικογενειακό τους γιατρό ή διαιτολόγο πριν εισαγάγουν τρόφιμα που είναι προϊόν ζύμωσης στη διατροφή τους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

8. Μπορεί να προάγει την υγεία των οστών

Το παραδοσιακό κεφίρ που παρασκευάζεται από πλήρες αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.

Καθώς γερνάμε, τα οστά μας γίνονται λιγότερο πυκνά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το κεφίρ, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας και της πυκνότητας των οστών.

9. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή είναι εγγενής σε πολλές παθήσεις, όπως η ευερέθιστη εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των προβιοτικών έχουν αναφερθεί ευρέως σε μελέτες, αν και πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα έρευνας.

Ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι αντιφλεγμονώδη, το ερώτημα αν αυτό μεταφράζεται σε άμεσο όφελος από την κατανάλωση κεφίρ παραμένει άγνωστο.

10. Μπορεί να έχει ρυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την εντερική ανοσία σε μελέτες σε ζώα και μπορεί να ανακουφίσει την φλεγμονώδη αντίδραση που σχετίζεται με αλλεργίες και άσθμα. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών, για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων της τακτικής κατανάλωσης κεφίρ από τον άνθρωπο.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110