Ψωρίαση: Η διατροφή που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ακόμα και κατά 75%
Πέρα από όλα τα άλλα οφέλη που μπορεί να έχει η μεσογειακή διατροφή στην υγεία μας, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στη ψωρίαση.

Η ψωρίαση μπορεί να μην έχει καθορισμένη θεραπεία, αλλά νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αν ακολουθούμε μια μεσογειακή διατροφή μπορούμε να ανακουφιστούμε σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology, πραγματοποποιήθηκε μια κλινική δοκιμή, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής και τη συνολική υγεία.
Ολυμπιακός: Η μεταγραφή που έψαχνε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Τα ευρήματα προσθέτουν βάρος στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτό που τρώμε παίζει ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ramón y Cajal στη Μαδρίτη, αυτή η νέα έρευνα εξέτασε κατά πόσον μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο, όπως είχαν υποδείξει προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες. Εκτιμάται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την πάθηση.
Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά υπάρχουν πολύ λίγες κλινικές μελέτες που εξετάζουν πώς αυτό το διατροφικό πλάνο θα μπορούσε να ωφελήσει όσους πάσχουν από ψωρίαση.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτή η διατροφή –πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, μαζί με πολυφαινόλες– θα μπορούσε να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή σε άτομα με δερματική πάθηση.
Πώς έγινε η δοκιμή
Σε αυτήν τη μελέτη, 38 άτομα, με μέση ηλικία τα 46 έτη, με ήπια έως μέτρια ψωρίαση συμμετείχαν στην 16-εβδομάδων τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή MEDIPSO (Επιπτώσεις της Μεσογειακής Διατροφής σε Ασθενείς με Ψωρίαση). Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε είτε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής καθοδηγούμενο από διαιτολόγο, με επιπλέον δόσεις ελαιολάδου, είτε ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών λιπαρών.
Στο τέλος των 16 εβδομάδων, οι 38 ενήλικες αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί η εικόνα της ψωρίασης, καθώς και δευτερεύοντα αποτελέσματα που κάλυπταν την προσήλωση στη διατροφή, τις μεταβολικές παραμέτρους και τις φλεγμονές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 19 άτομα που ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είχαν μια μέση μείωση 3,4 μονάδων στις βαθμολογίες τους (στη μονάδα μέτρησης της ψωρίασης), ενώ υπήρξε σχεδόν μηδενική αλλαγή στην ομάδα που δεν ακολουθούσε αυτήν την διατροφή.
Επιπλέον, εννέα από τους 19 συμμετέχοντες στη μεσογειακή διατροφή (47,4%) είδαν βελτίωση κατά 75% στη σοβαρότητα της ψωρίασης – ένα τεράστιο αποτέλεσμα σε μόλις 16 εβδομάδες. Αυτή η ομάδα είχε επίσης σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, κάτι που είναι σημαντικό δεδομένου ότι η ψωρίαση σχετίζεται με συννοσηρότητες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα μεσογειακής διατροφής ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος και συνολικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση διατροφικών στρατηγικών μπορεί να είναι ωφέλιμη ως συμπληρωματική θεραπεία στη διαχείριση της ψωρίασης», σημειώνουν οι ερευνητές.
Αν και η μελέτη δεν περιγράφει ακριβώς τι περιελάμβανε το διατροφικό πλάνο, η διατροφή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις.
Πηγή: iatropedia.gr