Kαυτερά φαγητά: Πώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Από ποια ηλικία είναι προστατευτική η κατανάλωσή τους.

Οι ενήλικες που τρώνε τακτικά καυτερά φαγητά μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.
Μελετώντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τσίλι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση έναντι των αιμορραγικών εγκεφαλικών.
«Παντρεύτηκε» προβλήματα
Το κύριο δραστικό συστατικό στα καυτερά φαγητά είναι η καψαϊκίνη, που τους προσδίδει την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους. Η ουσία αυτή επιδρά σε ορισμένους αισθητήριους υποδοχείς του οργανισμού, που ανευρίσκονται στα νεύρα και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Όταν αυτοί οι υποδοχείς διεγείρονται τακτικά, αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον οργανισμό. Πρόκειται για μία χημική ουσία που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλει στην ομαλή ροή του αίματος.
Η διέγερση της παραγωγής του έχει σχετισθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη λειτουργία των αρτηριακών τοιχωμάτων. Οι δυνατές, εύκαμπτες αρτηρίες συστέλλονται και διαστέλλονται πιο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρτος εργασίας στην καρδιά και να μειώνονται μακροπρόθεσμα οι πιθανότητες να αναπτύξει βλάβες.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση «Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi». Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 54.589 άτομα, ηλικίας 30 έως 79 ετών. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα έτρωγαν έστω και σποραδικά καυτερά φαγητά. Ειδικότερα:
- Το 69% τα έτρωγαν σχεδόν καθημερινά (6-7 φορές την εβδομάδα)
- Το 9% τα κατανάλωναν 1-5 φορές την εβδομάδα
- Το 12% τα έτρωγαν 1 φορά την εβδομάδα
- Το 10% δεν έτρωγαν ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) καυτερά φαγητά
Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν πολυάριθμους άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν ποτέ καυτερά φαγητά, όσοι τα κατανάλωναν 6-7 φορές την εβδομάδα είχαν:
- 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιοπάθεια
- 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νόσους που επηρεάζουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο
- 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά από μία έως και πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% έως 11% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η προστατευτική δράση των καυτερών φαγητών άρχιζε με τη συστηματική κατανάλωσή τους από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Όταν άρχιζε μετά τα 21 χρόνια, τα οφέλη έφθιναν.
Προγενέστερες μελέτες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν δείξει πως όσοι τρώνε τακτικά τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές, έχουν μειωμένη ολική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Πηγή: iatropedia.gr