Άνοια και καρδιοπάθεια: Ποια τρόφιμα καθυστερούν την εμφάνισή τους

Τι έδειξε η παρακολούθηση επί 15 χρόνια σχεδόν 2.500 εθελοντών από τη Σουηδία. Τι αναφέρουν οι ερευνητές.

Άνοια και καρδιοπάθεια: Ποια τρόφιμα καθυστερούν την εμφάνισή τους

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να κάνουν τη διαφορά στον κίνδυνο αναπτύξεως συχνών χρονίων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ορισμένα δρουν προστατευτικά ενώ άλλα, που ασκούν φλεγμονώδη δράση, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Στη μελέτη τους εξέτασαν τρία υγιεινά διατροφικά προγράμματα και ένα προφλεγμονώδες. Τα υγιεινά είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πως περιείχαν άφθονα:

  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Φρούτα
  • Όσπρια
  • Ξηρούς καρπούς
  • Ακόρεστα λιπαρά

Περιείχαν επίσης μειωμένες ποσότητες γλυκών, κόκκινο κρέατος, επεξεργασμένων κρεατικών, βουτύρου και μαργαρίνης.

Αντιθέτως, το προφλεγμονώδες διαιτολόγιο εστίαζε περισσότερο:

  • Στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρεατικά
  • Τα επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά κ.λπ.)
  • Στα ροφήματα με ζάχαρη

Περιείχε επίσης μειωμένη κατανάλωση λαχανικών, καφέ και τσαγιού.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Όπως γράφουν οι ερευνητές, παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας 2.473 εθελοντών. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία άνω των 60 ετών. Το 61% ήσαν γυναίκες.

Όσοι από αυτούς τρέφονταν κυρίως με υγιεινά τρόφιμα, είχαν βραδύτερη ανάπτυξη χρονίων παθήσεων. Αυτό ίσχυσε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την άνοια, αλλά όχι για τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Αντιθέτως, όσοι εθελοντές έτρωγαν κυρίως τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή, παρουσίασαν πιο γρήγορα χρόνιες παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο πολύ επηρεάζει η διατροφή την ανάπτυξη συννοσηροτήτων», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Adrián Carballo-Casla, διατροφικός επιδημιολόγος στο ακαδημαϊκό Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν ποια τρόφιμα επηρεάζουν περισσότερο την μακροζωία. Αναζητούν επίσης τις πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από αυτά, βάσει του φύλου, της ηλικίας και της υποκείμενης κατάστασης της υγείας.

Πηγή: iatropedia.grba



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110