Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε μετά τα 40

Η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στη διατροφή στα 40 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών καθώς μεγαλώνετε. 

Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε μετά τα 40

Ξηροί καρποί, μούρα, σπανάκι, γιαούρτι και λιπαρά ψάρια είναι μερικά από τα τρόφιμα που προτείνουν οι ειδικοί να τρώμε περισσότερο μετά την ηλικία των 40 ετών.

Αυτά τα τρόφιμα θα βοηθήσουν στο να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να γεράσετε με υγεία.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι κάτι περισσότερο από μια βολική επιλογή σνακ. Συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρεις μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας τους ήταν πιο πιθανό να είναι «υγιείς ηλικιωμένες» από εκείνες που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια, ειδικότερα, πιθανότατα συσχετίστηκαν με πιο υγιή γήρανση σε αυτή τη μελέτη.

Ελαιόλαδο

Αν χρησιμοποιείτε ήδη ελαιόλαδο τακτικά στο μαγείρεμα, έχετε κάνει μια εξαιρετική αρχή στη διατήρηση της υγείας σας μετά τα 40.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, τις φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι σημαντική, καθώς αποτελεί κοινό παρονομαστή στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως η ρόκα, το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο είναι απαραίτητα μετά τα 40 για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, της υγείας της καρδιάς και της αντοχής των οστών, τονίζουν οι ειδικοί.

Επίσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των οστών καθώς μεγαλώνουμε.

Λιναρόσπορος

Ένας εύκολος τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερες φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας μετά τα 40 είναι να προσθέσετε λίγο λιναρόσπορο στα πιάτα σας, όπως στο πρωινό smoothie, στις σαλάτες το μεσημέρι και άλλα πιάτα.

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, «οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής – κάτι που τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Λιπαρά ψάρια

Αν ψάχνετε για μια τροφή που μπορεί να ενισχύσει την υγεία τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου σας, τα λιπαρά ψάρια είναι η κορυφαία επιλογή.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι σημαντικό να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεΐνης στα 40 για να μετριάσετε την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει φυσικά με τη γήρανση, και τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Για τις γυναίκες στην ηλικία των 40, αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης χρήσιμα για την ορμονική ισορροπία και τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Στραγγιστό γιαούρτι

Το μικροβίωμα του εντέρου σας παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων καθώς μεγαλώνετε, καθιστώντας τα 40 μια ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε να βελτιστοποιείτε την υγεία του εντέρου σας.

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου να ευδοκιμήσουν.

Μούρα

Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση μούρων έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου σας από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης και της φλεγμονής.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110