Επιστημονικά οφέλη της ρίγανης στην υγεία
Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Η ρίγανη έχει έντονη γεύση, προσδίδει ζεστασιά στα πιάτα και μια νότα λεπτής γλυκύτητας. Αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να καλύψει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η καρβακρόλη και θυμόλη και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών, ενώ δυνητικά μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής. Ειδικά για την καρβακρόλη έχουν αποδειχθεί οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Από την καταπολέμηση των βακτηρίων έως τη μείωση της φλεγμονής, μελέτες έχουν αποκαλύψει μερικά από τα εντυπωσιακά πιθανά οφέλη της. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των πιθανών επιπτώσεών στον άνθρωπο. Ευτυχώς, η ρίγανη είναι ευέλικτη, προστίθεται εύκολα σε ποικιλία συνταγών φρέσκια, αποξηραμένη είτε σε μορφή ελαίου για την δική μας απόλαυση.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος - Nutrition Coach