Μακριά από υδρογονωμένα έλαια αν θέλετε την υγειά σας

5 τρόποι για να αποφύγετε τα υδρογονωμένα έλαια

Μακριά από υδρογονωμένα έλαια αν θέλετε την υγειά σας

Οι εταιρείες τροφίμων άρχισαν να χρησιμοποιούν υδρογονωμένα έλαια για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, να βελτιώσουν την υφή ,να αυξήσουν την σταθερότητα και φυσικά να μειώσουν το κόστος. Η υδρογόνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα υγρό ακόρεστο λίπος μετατρέπεται σε στερεό λίπος με την προσθήκη υδρογόνου.

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς αρνητικά επειδή αυξάνουν την «κακή» (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL) χοληστερόλη και μειώνουν την «καλή» (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL) χοληστερόλη.

Τα υδρογονωμένα έλαια δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, αλλά υπάρχουν τρόποι να τα αποφύγετε. Βρίσκονται πιο συχνά σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν επίσης κορεσμένα λιπαρά. Για την αποφυγή τους λοιπόν, σας προτείνουμε:

1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αναζητήστε τον όρο «υδρογονωμένο» ή « μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο» στα συστατικά του προϊόντος. Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τα τρανς λιπαρά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής που περιέχει μερικώς υδρογονωμένο έλαιο.

2. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια για το μαγείρεμα. Η μαργαρίνη και το λίπος μαγειρεύονται εύκολα, αλλά συνήθως περιέχουν υδρογονωμένα έλαια. Προτιμήστε φυτικά έλαια που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως έλαιο ελιάς ή αβοκάντο, ηλιέλαιο.

3. Προτιμήστε το ψήσιμο για τα φαγητά σας αντί για το τηγάνισμα και εξοικονομήστε λίπος και θερμίδες.

4. Περιορίστε τα συσκευασμένα τρόφιμα

5. Ετοιμάστε οι ίδιοι τα σνακ σας και αποφύγετε τις έτοιμες λύσεις του εμπορίου. Επιλέξτε πιο χορταστικά σνακ ολικής άλεσης, όπως: ποικιλία ξηρών καρπών, μπαστούνια καρότου, μπανάνα και απλό γιαούρτι με μέλι και δημητριακά.