Πάσχα: Η δυσπεψία του εορταστικού τραπεζιού και πώς να την αποφύγετε

Ήρθε η ώρα για το Πασχαλινό τραπέζι. Η παράδοση επιβάλλει αρνάκι ή κατσίκι, παραδοσιακές πίτες και, φυσικά, άφθονο κρασί. Αυτή τη μέρα συζητήσεις για ποσότητες, βάρος και θερμίδες δεν χωρούν.

Πάσχα: Η δυσπεψία του εορταστικού τραπεζιού και πώς να την αποφύγετε

Για να μην διαταράξει λοιπόν τίποτα την χαλαρή εορταστική διάθεση, καλό είναι να φροντίσετε να καταναλώσετε χωρίς να προκαλέσετε κάποια βαριά και επικίνδυνη, δυσπεψία στον οργανισμό σας. Πρώτα από όλα πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε και τις παρακάτω απλές συμβουλές για να μην χάσετε στιγμή από τη μέρα:

  • Πιείτε 2 ποτήρια νερό πριν από το πρωινό γεύμα και μην αμελήσετε να καταναλώσετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
  • Συνεχίστε το πρωινό σας με ένα χυμό φρούτων ή ένα μπολ με μπανάνα, μήλο πορτοκάλι, μέλι, κανέλα και σπόρους ή ακόμα καλύτερα με ένα γιαούρτι όπου θα έχετε προσθέσει δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Αυτό θα ξυπνήσει και θα δώσει ζωτικότητα στο πεπτικό σας σύστημα.
  • Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά λαχανικά στο τραπέζι. Ωμά σε σαλάτες, μαγειρεμένα σε πίτες ή ακόμα και μέσα στο αρνί, οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν την καλή πέψη του φαγητού και θα αυξήσουν τον κορεσμό. Ιδανικό λαχανικό για το αρνί είναι το μαρούλι και τα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν εκτός από τις απαραίτητες ίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις.
  • Αφήστε χώρο για το γλυκό. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα δροσερό σορμπέ λεμόνι. Θα σας δροσίσει, θα «πάρει» την λιπαρότητα από το φαγητό και δεν θα σας επιβαρύνει με επιπλέον λιπαρά.

Για όσους είναι υπό φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να καταναλώσουν το φαγητό με σύνεση και εγκράτεια.

Θυμηθείτε ότι η απόλαυση του φαγητού δεν είναι ανάλογη της ποσότητας, οπότε όσο κι αν φάτε δεν αυξάνεται. Για αυτό κάντε μια παύση. Δοκιμάστε κάτι άλλο ξεκινώντας από την πρώτη μπουκιά.

Να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να είστε υγιείς.

Καλό Πάσχα

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach