Συμβουλές για ένα υγιή, έξυπνο εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος, υπεύθυνο για την αντίληψη, τη μνήμη, την ικανότητα μας να επικοινωνούμε.
Πώς μπορούμε να το φροντίσουμε καλύτερα; Ας δούμε μερικές συμβουλές:
* Γυμνάστε τον εγκέφαλο διαβάζοντας κλασική λογοτεχνία ή μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα. Οι άνθρωποι που είναι δραστήριοι σε πνευματικά προκλητικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν τη νοητική τους διαύγεια.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
* Η σωματική άσκηση κρατά κοφτερό το μυαλό. Ειδικά αυτή που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι, έχει επίσης ψυχικά πλεονεκτήματα. Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, τη φαντασία, ακόμα και την ικανότητά σας να σχεδιάζετε εργασίες.
* Η υγιεινή διατροφή «χτίζει» εγκεφαλική δύναμη. Κάντε τη χάρη στον εγκέφαλό σας και επιλέξτε τροφές που είναι καλές για την καρδιά και για το σωστό σωματικό βάρος. Αν είστε παχύσαρκοι στη μέση ηλικία αυξάνετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε άνοια αργότερα. Η υψηλή χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση αποδεικνύονται εξίσου επιβαρυντικές. Δοκιμάστε αυτές τις εύκολες συμβουλές:
- Επιλέξτε το ψήσιμο ως τρόπο μαγειρέματος.
- Μαγειρέψτε με «καλά» λιπαρά όπως λάδια από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελιές αντί για κρέμα, βούτυρο και λίπη από κρέας.
- Τρώτε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος, πιο γευστικός τρόπος να δυναμώσετε τον εγκέφαλο και να γεμίσετε με χρώμα και μυρωδιές.
- Καταναλώστε λιπαρά ψάρια όπως τσιπούρα, σκουμπρί, σολομό, γαύρο και σαρδέλα.
* Μείνετε ήρεμοι. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη φαιά ουσία, η οποία περιέχει κύτταρα που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται πληροφορίες. Πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε διαλογισμό ή ακούστε Μπαχ.
* Ο ύπνος και ο εγκέφαλος. Μια μεγάλη νυχτερινή ανάπαυση είναι η καλύτερη θεραπεία για τη μνήμη και τη διάθεσή σας. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εγκέφαλος καθαρίζει τα απόβλητα και τα «άχρηστα» σωματίδια.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach