Κρατήστε γερό τον εγκέφαλό σας με βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη δημιουργία αίματος και νευρικών κυττάρων. Συμμετέχει στην πρόληψη της ατροφίας του εγκεφάλου ή αλλιώς απώλεια νευρώνων, στον εγκέφαλο και συχνά η ανεπάρκειά της σχετίζεται με απώλεια μνήμης ή και άνοια, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερη ηλικίας.

Κρατήστε γερό τον εγκέφαλό σας με βιταμίνη Β12

Μελέτη σε άτομα με άνοια πρώιμου σταδίου έδειξε ότι ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβράδυνε τη διανοητική μείωση, που είναι χαρακτηριστικό της πάθησης.

Η βιταμίνη Β12 λαμβάνεται φυσικά από ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Τα συμπληρώματα και οι τροφές εμπλουτισμένες με Β12, όπως τα δημητριακά πρωινού, είναι άλλες πηγές που πρέπει να δώσουν έμφαση κυρίως οι χορτοφάγοι, που συχνά εμφανίζουν ανεπάρκεια.

Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιόξινα και παθολογικές καταστάσεις όπως χημειοθεραπείες ή χειρουργική επέμβαση ή απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψη Β12, για αυτό είναι καλό να ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης και η όποια ανεπάρκεια να αντιμετωπίζεται ορθά.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach