Κάρδαμο: Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Οι σπόροι, τα έλαια και τα εκχυλίσματα του κάρδαμου θεωρούνται ότι έχουν εντυπωσιακές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.

Κάρδαμο: Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Το κάρδαμο ή κακουλέ, είναι ένα μπαχαρικό με έντονη, ελαφρώς γλυκιά γεύση που κάποιοι τη συγκρίνουν με τη μέντα. Προέρχεται από την Ινδία αλλά είναι διαθέσιμο παγκοσμίως. Σήμερα χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Οι σπόροι, τα έλαια και τα εκχυλίσματα του κάρδαμου θεωρούνται ότι έχουν εντυπωσιακές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.

Οι αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες του μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών και διουρητικών του ιδιοτήτων.

Η χρήση του προστατεύει από χρόνιες ασθένειες χάρη στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των συστατικών του. Ενώ οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αποτρέψουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Γνωστή είναι και η επίδρασή του στο πεπτικό σύστημα και στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, όπως η θεραπεία του έλκους, είναι άλλωστε η πιο μελετημένη ιδιότητα του κάρδαμου. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βοήθημα στην πέψη. Συχνά αναμιγνύεται με άλλα φαρμακευτικά μπαχαρικά για την ανακούφιση από την ενόχληση, τη ναυτία και τον έμετο.

Μια άλλη σημαντική χρήση του κάρδαμου είναι η θεραπεία της κακοσμίας του στόματος και η βελτίωση της στοματικής υγείας που αποτελεί και την πιο αρχαία θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάρδαμο είναι σε θέση να θανατώσει τα κοινά βακτήρια του στόματος και να αποτρέψει την τερηδόνα.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, είναι συνηθισμένο να φρεσκάρετε την αναπνοή σας τρώγοντας ολόκληρους λοβούς κάρδαμου μετά από ένα γεύμα.