Γιατί δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών;

Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά προάγουν την καλή υγεία του οργανισμού όταν καταναλώνονται με μέτρο. 

Γιατί δεν πρέπει να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών;
Photo credits: Unsplash

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα με κάθε κόστος. Ωστόσο, αυτός ο τύπος συμβουλών πηγάζει μερικές φορές από ξεπερασμένες έρευνες ή μελέτες που είναι πολύ μικρές για να είναι σημαντικές. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα που οι άνθρωποι θεωρούν συχνά ανθυγιεινά μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία εάν τα καταναλώνετε με μέτρο.

Σε αυτά τα τρόφιμα ανήκουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά όπως το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος.

Είναι γνωστό ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη (LDL χοληστερόλη). Από την άλλη, είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά στοιχεία και στην καλή χοληστερόλη HDL η οποία αντισταθμίζει τις αρνητικές ιδιότητες της LDL χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα τυριά, δεν επηρεάζουν αρνητικά την χοληστερόλη και τους καρδιακούς δείκτες - ακόμα και σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Αυτό δεν ισχύει για την κατανάλωση βουτύρου η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (της κακής χοληστερόλης) και μαζί τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν λινολεϊκό οξύ (CLA) που βοηθά τη μείωση λίπους στον οργανισμό. Επίσης, προάγουν την υγεία των οστών, μειώνουν την απώλεια μυϊκής μάζας ενώ τη δυναμώνουν κατά τη γήρανση. Επιπρόσθετα, παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, D και Κ2. Ειδικά η τελευταία περιέχεται μόνο στα πλήρη γαλακτοκομικά και βοηθά στην προστασία της καρδιάς και των οστών διατηρώντας το ασβέστιο στα κόκκαλα και εκτός των αρτηριών.

Παρόλα τα οφέλη, η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach