Εμβόλιο κατά κορονοϊού: Είναι πράγματι το ταχύτερο στην Ιστορία;

Η ταχύτητα με την οποία παρασκευάσθηκε το εμβόλιο κατά του Covid-19 προκαλεί ανησυχίες. Είναι όντως το πιο ταχύρρυθμο εμβόλιο στην Ιστορία;

Εμβόλιο κατά κορονοϊού: Είναι πράγματι το ταχύτερο στην Ιστορία;

Μολονότι κάποιοι ειδικοί επικρίνουν την κατά τη γνώμη τους αλόγιστη ταχύτητα ανάπτυξης των υποψήφιων εμβολίων κατά του Covid-19 η αλήθεια είναι ότι ιστορικά τα εμβόλια για την ασιατική γρίπη (1957), την γρίπη των χοίρων (1968) και την γρίπη Η1Ν1 (2009), έχουν αναπτυχθεί και διανεμηθεί σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών χωρίς κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Άρα το ρεκόρ ταχύτερης παρασκευής δεν το κατέχει το νέο εμβόλιο κατά της πανδημίας. Σημειωτέο ότι στην διαδικασία εξπρές παρασκευής του νέου εμβολίου, οι επιστήμονες δεν ξεκίνησαν από το μηδέν αλλά αξιοποίησαν τεχνικές που βασίζονται σε έρευνες για άλλους επικίνδυνους κορονοϊούς όπως ο MERS ή ο SARS. Οι έρευνες αυτές έχουν ηλικία μεγαλύτερη της εικοσαετίας και αποτέλεσαν τη βάση για την παραγωγή του νέου εμβολίου.

Η φιλοσοφία των πρόσφατων εμβολίων συνίσταται στην παραγωγή τμήματος μόνο του ιού την οποία αναγνωρίζει το ανοσιοποιητικό μας σύστημα και προετοιμάζεται κατάλληλα για την πραγματική μόλυνση από τον Covid-19. Η νέα αυτή τεχνική περιορίζει ακόμα περισσότερο τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.