Δίαιτα και καλοκαίρι: 7 λόγοι που δεν θα τη χρειαστείτε!

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με διακοπές που για άλλους ξεκινούν και για άλλους πλησιάζουν. Είναι η περίοδος που δεν χωρά καμία αναποδιά, κανένας περιορισμός. Αφηνόμαστε σε αυτό που θα έρθει και είμαστε έτοιμοι μόνο για το καλύτερο.

Δίαιτα και καλοκαίρι: 7 λόγοι που δεν θα τη χρειαστείτε!

Εάν θέλετε να μειώσετε το βάρος σας αυτό το καλοκαίρι μια για πάντα, ξεχάστε τις δίαιτες! Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές διατροφής και σίγουρα θα σας βοηθήσουν στο στόχο σας, άλλωστε οι διακοπές δεν χρειάζονται οδηγίες, μόνο χαρά!

  1. Ντομάτες και πιπεριές

Αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά με το ζωηρό χρώμα περιέχουν τις προστατευτικές ενώσεις: λυκοπένιο, βιταμίνηC, βιταμίνη Α και πολύ χαμηλές θερμίδες. Χρησιμοποιήστε τα γενναιόδωρα στα πιάτα σας για να αυξήσετε την πρόληψη των θρεπτικών συστατικών.

Διαλέξτε σφιχτές, καλοσχηματισμένες ντομάτες με έντονο χρώμα, αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου για να τις απολαύσετε τις επόμενες ημέρες.

Οι ψητές πιπεριές αναβαθμίζουν κάθε πιάτο που θα τις βάλετε δίνοντας άλλη γεύση χωρίς να προσθέτουν θερμίδες.

  1. Γιαούρτι

Το-χαμηλό σε λιπαρά-γιαούρτι είναι μια αποθήκη ασβεστίου και πρωτεΐνης. Μελέτες αναφέρουν ότι τα γαλακτοκομικά όταν συμπεριληφθούν σε ένα υποθερμιδκό διαιτολόγιο βελτιώνουν την απώλεια βάρους ενώ παράλληλα δυναμώνουν τα κόκκαλα και τον οργανισμό προσφέροντας ένα αίσθημα κορεσμού.

Αναμείξτε το με κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή φρούτου, παγώστε το και απολαύστε το αντί παγωτού.

Χτυπήστε το στο μπλέντερ με φρούτα, μέλι και πάγο σε ένα δροσερό smoothie.

  1. Νερό

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενυδατωθούμε τις ζεστές ημέρες από το νερό.

Μην βασίζεστε στο αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό, το αίσθημα αυτό μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Καταναλώστε αρκετό ή επιλέξτε κρύο τσάι (χωρίς ζάχαρη) ή μεταλλικό νερό με λεμόνι. Εμπλουτίστε το νερό σας με φύλλα μέντας, φλούδα λεμονιού για μια πιο δροσερή και ενδιαφέρουσα γεύση.

  1. Προετοιμαστείτε

Όταν ταξιδεύετε ή όταν βρίσκεστε στη θάλασσα προετοιμάστε μικρά γεύματα. Αυτά μπορεί να είναι σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή τορτίγια, όπου μπορείτε να προσθέσετε κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνο, σολομό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Επίσης μπορεί να είναι μπάρες δημητριακών, αυγά βραστά, φρουτοσαλάτα με όλων των ειδών τα φρούτα αυτής της πλούσιας εποχής, ξηροί καρποί και μπισκότα βρόμης.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε τι θα φάτε όταν πεινάσετε και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε αφήσει χώρο για το πλούσιο γεύμα σε κάποιο εστιατόριο του προορισμού.

  1. Αποφύγετε τα συχνά γεύματα στο εστιατόριο (μεσημέρι – βράδυ)

Η μεγαλύτερη πρόκληση για να αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους είναι τα γεύματα στο εστιατόριο. Προτιμήστε απλά πιάτα με ξεκάθαρη πρώτη ύλη όπως ψητά ή βραστά, κρέας ή ψάρι ή θαλασσινά. Αποφύγετε τηγανητά, κρέμες και βαριές σάλτσες. Επιλέξτε νερό αντί σόδας και αφήστε χώρο για κάτι εξαιρετικό.

Οι καθυστερήσεις και η ανία του ταξιδιού είναι αναπόφευκτες αλλά αυτές οι καταστάσεις ας μην είναι η αιτία για συνεχή κατανάλωση φαγητού.

  1. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής για να περιορίσετε τα υψηλών θερμίδων σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
  1. Εφοδιάστε το ψυγείο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με φρούτα, γιαούρτι, ίσως λαχανικά και άπαχα αλλαντικά. Θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την πείνα ενδιάμεσα των γευμάτων. Ακόμα και χωρίς ψυγείο μπορείτε να έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά, κράκερ ολικής άλεσης, ρυζογκοφρέτες και αποξηραμένα φρούτα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι παράγοντες που επιδρούν στην ευεξία είναι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία. Αν βρίσκεστε σε μια διαδικασία απώλειας βάρους ή μόλις ολοκληρώσατε εάν πρόγραμμα είναι καλό να μη νιώσετε υποχρεωμένοι να ζυγίζεστε κάθε μέρα προκειμένου να μην πάρετε βάρος, δημιουργείτε επιπλέον στρες που στην κυριολεξία απορροφά τη χαρά από τη ζωή σας. Σεβαστείτε το σώμα και τις ανάγκες του και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο από το αίσθημα ενοχής.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr