Πειραιάς: Τα δικαστήρια... μετακομίζουν - Οι επιλογές για το νέο κτίριο, στο οποίο δεν... χωράνε

Πού θα πάνε στα δικαστήρια Πειραιά - Οι τρεις επιλογές και η συνάντηση του Δήμαρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Πειραιάς: Τα δικαστήρια... μετακομίζουν - Οι επιλογές για το νέο κτίριο, στο οποίο δεν... χωράνε

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και συζήτησαν το θέμα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε μεταξύ άλλων στον κ. Τσιάρα ότι η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να υπάρξει οριστική λύση για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά, σημειώνοντας πως έχει προχωρήσει τα τελευταία 6 χρόνια όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος της Επιτροπής για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων κα Αθηνά Γλύκα -Χαρβαλάκου.

Αλλάζει όψη ο Πειραιάς

«Να επισπευσθούν οι διαδικασίες»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με Υπουργούς, οι οποίες είχαν σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊόυ, για τα μεγάλα θέματα της πόλης. Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης τόνισε:

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα μαζί με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και μέλος της Επιτροπής για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, όπου είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μεταφορά των δικαστηρίων της πόλης μας. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί την πόλη, τον Δήμο και τον δικαστικό κόσμο τα τελευταία πολλά χρόνια. Ζήτησα από τον Υπουργό να επισπευσθούν οι διαδικασίες από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιλεγεί το κατάλληλο κτίριο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη και την κατασκευή του, προκειμένου να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπίστωσα ότι και ο κ. Τσιάρας κατανοεί τη σπουδαιότητα του θέματος και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πιστεύω ότι πλέον κινούμαστε προς την οριστική λύση για το μείζον αυτό θέμα».

Πύργος Πειραιά: Υπογραφές για επένδυση €50 εκατ. - Έρχεται ανάπλαση του ΣΕΦ

Πότε και σε ποιο ή ποια κτίρια

Το ζητούμενο πλέον είναι πότε και που θα γίνει η μεταστέγαση των Δικαστηρίων της πόλης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι επιλογές είναι τρεις και είναι σαφές ότι η επικρατέστερη είναι το κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο. Μόνο που υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες καθώς τα δικαστήρια δεν χωρούν στον συγκεκριμένο χώρο. Γι' αυτό, πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Νίκος Μανεσιώτης είχε αναφερθεί στην Ακτή Κονδύλη και στο κτίριο του Κεράνη.

Ο κ. Μανεσιώτης είχε δηλώσει: «Τα δικαστήρια πρέπει να φύγουν από την οδό Σκουζέ και να μεταφερθούν στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς το τωρινό κτίριο είναι επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και τον νομικό κόσμο. Η μεταφορά των Δικαστηρίων στο κέντρο του Πειραιά θα είναι μία θετική εξέλιξη και είναι κάτι που παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ της μεταφοράς. Οι δυσκολίες εντοπίζονται σε τεχνικά θέματα, καθώς απαιτούνται 20.000 τ.μ. για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες, ενώ η έκταση του συγκεκριμένου κτιρίου δεν ξεπερνά τα 8.000 τ.μ.. Συνεπώς ορισμένες υπηρεσίες πρέπει να στεγαστούν αλλού. Στο τραπέζι έπεσαν η Ακτή Κονδύλη, που, όμως είναι χώρος πρασίνου και το κτίριο του Κεράνη».