Πύργος Πειραιά: Υπογραφές για επένδυση €50 εκατ. - Έρχεται ανάπλαση του ΣΕΦ

Πέφτουν οι υπογραφές για την επένδυση €50 εκατ. στον Πύργο Πειραιά - Σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για ανάπλαση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), την μαρίνα Αλίμου, το έργο ανάπλασης της Grivalia και την αξιοποίηση των πρώην κατασκηνώσεων της Βούλας.

Πύργος Πειραιά: Υπογραφές για επένδυση €50 εκατ. - Έρχεται ανάπλαση του ΣΕΦ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συμβασιοποίηση του έργου της ανάπλασης του Πύργου Πειραιά που θα υλοποιήσουν κοινοπρακτικά η εταιρεία ανάπτυξης Dimand, η επενδυτική εταιρεία Prodea και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Μέσα στον Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δώσει στον δήμο Πειραιά το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης με το κοινοπρακτικό σχήμα και πλέον σε διάστημα 20 ημέρων αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές, όπως ανέφερε, χθες, στο forum των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Έτοιμη η πλατεία Αγίου Νικολάου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη - «Η οροφή του ΜΕΤΡO» - Δείτε το βίντεο

"Τις επόμενες 20 ημέρες υπογράφουμε τη σύμβαση. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε τις μελέτες, ενώ ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την όψη του κτηρίου" σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος. Το κτήριο, που με ύψος 84 μέτρων, είναι το δεύτερο υψηλότερο της Αττικής, θα διαθέτει 28 χιλ. τετραγωνικά μέτρα ανωδομής και 4 χιλ. τ.μ. υπόγειων χώρων.

Πύργος Πειραιά: Τι γίνεται σήμερα στο εσωτερικό του... ταπεινού ουρανοξύστη

Ετήσιο αντάλλαγμα 1 εκατ. ευρώ

Βάσει της 99ετούς διάρκειας σύμβασης παραχώρησης, το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται (ετήσια) αναπροσαρμογή σε ποσοστό 2%. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη μικτών χρήσεων γραφείων – καταστημάτων, ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη στον πρώτο και δεύτερο όροφο πολυχώρου πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον τρίτο όροφο, γραφεία, από τον τέταρτο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ο όροφο.

Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24-30 μηνών, θα αποτελέσει κομβικό κομμάτι στην Αττική Ριβιέρα, η οποία "ξεκινάει από τον πύργο του Πειραιά και τελειώνει στον ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο", όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι το έργο είναι κομβικής σημασίας για την ανάπλαση του Πειραιά, ο οποίος άλλαξε σημαντικά εικόνα ύστερα και από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπλασης της έκτασης των παλιών καπνεργοστασίων του Παπαστράτου, όπου φιλοξενούν 10 χιλιάδες εργαζόμενους, όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πύργος Πειραιά: Ξεκινά η αξιοποίηση - Οι τρεις προτάσεις για το πώς θα δείχνει (pics)

Νέες παρεμβάσεις

Σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, ο κ. Ανδριόπουλος προέκρινε το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Πύργου Πειραιά, όπου οι ιδιώτες χρηματοδότησαν και δώρισαν τις απαιτούμενες μελέτες. Χαρακτήρισε ακόμη το "πακέτο", ύψους 32 δισ. ευρώ, ως μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μέσω του οποίου είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα αναπλάσεων.

Πηγή: capital.gr