Πύργος Πειραιά: Τι γίνεται σήμερα στο εσωτερικό του... ταπεινού ουρανοξύστη
Ο Πύργος Πειραιά όπως είναι σήμερα μαρτυρά την εγκατάλειψη 45 ετών.
Εξωτερικά τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Ελάχιστοι όμως ξέρουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Πύργου του Πειραιά.
Ο ανυποψίαστος περαστικός, ή ακόμα καλύτερα ο επιβάτης των αναρίθμητων πλοίων που κάποτε μπαινόβγαιναν από το λιμάνι του Πειραιά (πριν μας χτυπήσει ο τυφώνας του κορονοϊού), αντικρίζει έναν μάλλον ταπεινό ουρανοξύστη. Η φιγούρα του δεσπόζει (84 μέτρα ύψος είναι αυτά), αλλά δεν καταδυναστεύει τον ορίζοντα του πρώτου λιμανιού της χώρας. Αν δεν είσαι Πειραιώτης, υποθέτεις ότι πρόκειται για μια ελαφρώς λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή των αθηναϊκών αιθέρων, του Πύργου Αθηνών· στην πραγματικότητα, τους χωρίζουν μόνο 19 μέτρα (ναι, είναι τα δύο ψηλότερα κτίρια στη χώρα – ακολουθούν ο Πύργος «Απόλλων» στην Πανόρμου και το «Ατρίνα» στον Παράδεισο Αμαρουσίου).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πύργος Πειραιά: Ξεκινά η αξιοποίηση - Οι τρεις προτάσεις για το πώς θα δείχνει (pics)
Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική τους διαφορά: ενώ ο αθηναϊκός ουρανοξύστης λειτουργεί αδιαλείπτως από τις αρχές της δεκαετίας του '70, το «ξαδελφάκι» του στον Πειραιά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ολοκληρώθηκε εξωτερικά (και αυτό με καθυστέρηση, το 1983, έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών ανέγερσής του), αλλά ποτέ εσωτερικά, με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν μόνο οι πρώτοι τρεις όροφοι και οι υπόλοιποι 19 να παραμείνουν αδιαμόρφωτοι, εξ ου και το παρατσούκλι «το μεγαλύτερο γιαπί στη χώρα».
Βαγγέλης Μαρινάκης: Εξασφάλισε επιπλέον ρευστότητα 39 εκατ. δολαρίων
Όμως, αυτή η μάλλον καταθλιπτική ιστορία φτάνει στο τέλος της. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της πόλης, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο άρχισαν να μπαίνουν τα θεμέλια για την ενεργοποίηση του κοιμισμένου γίγαντα. Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον ανάδοχο του έργου αξιοποίησης του Πύργου έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από τον ίδιο τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, και τους συνεργάτες του· η ελληνική επιχειρηματική ιστορία είναι γεμάτη από ελπιδοφόρες επενδυτικές πρωτοβουλίες που σκοντάφτουν δικαίως ή αδίκως στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Φαίνεται όμως ότι αυτή δεν θα είναι η περίπτωση του Πύργου Πειραιά. Ο διαγωνισμός παραχώρησης του ακινήτου για 99 χρόνια κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΕΕΑΠ». Ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε, χωρίς παρατηρήσεις, και πλέον η πόλη μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, που θα ανακαινιστεί ριζικά και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο-τοπόσημο με γραφεία (από το 4ο έως τον 18ο όροφο), καταστήματα (ισόγειο, 1ος και 2ος) και ένα εμβληματικό εστιατόριο στους τελευταίους δύο ορόφους (19ος και 20ός), με συναρπαστική θέα προς τον Σαρωνικό, τα νησιά και πρακτικά προς ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Χώρος εστίασης προβλέπεται και στον 3ο όροφο, εκεί όπου χωροθετείται πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ετοιμάζουν νέο «Οριάν Εξπρές» με στόχο τον Πειραιά
Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ, με αναπροσαρμογή 2% ετησίως και το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου. «Είναι εξαιρετικά θετικό για την πόλη μας ότι, παρά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της πανδημίας, προχωρά στον Πειραιά μια τόσο μεγάλη επένδυση, άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης.
Το δέος της εγκατάλειψης
Ευτυχώς η εικόνα που αντικρίσαμε εμείς μπαίνοντας στα ενδότερα του Πύργου σήμερα μετρά τους τελευταίους της μήνες ζωής. Άντεξε 45 και πλέον χρόνια, και αυτό είναι ρεκόρ ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί μια στοιχειώδη δραστηριότητα με γραφεία, αλλά από εκεί και πάνω επικρατεί... χάος: ένα απολύτως δυστοπικό περιβάλλον εγκατάλειψης με σπασμένα παράθυρα, παρατημένες σακούλες με μπάζα, μεταλλικά δοκάρια και πεταμένα ελάσματα ή πακέτα από μάρκες τσιγάρων που δεν επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Οι 19 από τους 22 ορόφους έμειναν στα μπετά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Στην ταράτσα του κτιρίου, ορατή μόνο με τη χρήση drone, χάσκει μια μεγάλη τρύπα.
Και όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το πνεύμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Το καθεστώς της χούντας είχε απελευθερώσει τα ύψη των κτιρίων (από τα 35 μέτρα που ίσχυαν μέχρι το 1968 φτάσαμε σε άδειες για ψηλά κτίρια από 12 έως 28 κατοικήσιμους ορόφους) και ο Πύργος του Πειραιά θα στέγαζε το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο, απηχώντας έτσι τις αναβαθμισμένες φιλοδοξίες του πρώτου λιμανιού της χώρας. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπόνησε το γραφείο του Αλέξανδρου Λοΐζου, ενώ ως συνεργαζόμενα εμφανίζονται τα γραφεία των Ιωάννη Βικέλα και Δημοσθένη Μολφέση. Σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για τη μελλοντική εμφάνιση του Πύργου. Σίγουρα δεν θα παραμείνει η σημερινή εικόνα. Ο δήμος έχει δώσει στη δημοσιότητα ορισμένα φωτορεαλιστικά σχέδια αρχιτεκτονικών προτάσεων, που όμως δεν δεσμεύουν τον ανάδοχο. Θα υπάρξει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση σε κάποιο αναγνωρισμένο γραφείο, ελληνικό ή ξένο; Κανείς δεν γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μεγάλο βήμα για τη νέα εποχή του Πύργου Πειραιά έχει γίνει.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ