Κορονoϊός : Το διάγγελμα του Μητσοτάκη - Πότε ανοίγουν εμπορικά, καφετέριες, κομμωτήρια, σχολεία

Πού θα εστιάσει στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός. Οι τέσσερις φάσεις του σχεδίου για τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Το άνοιγμα των καταστημάτων και η έξοδος από το σπίτι...

Κορονoϊός : Το διάγγελμα του Μητσοτάκη - Πότε ανοίγουν εμπορικά, καφετέριες, κομμωτήρια, σχολεία

Τον οδικό χάρτη μιας «αργόσυρτης» και «μακρόσυρτης» διαδικασίας άρσης των περιορισμών θα εξαγγείλει με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Σταδιακή η άρση των μέτρων ως τον Ιούνιο

Το κυβερνητικό σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα εκτείνεται μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί επιστροφή στην προ του κορονοϊού κανονικότητα όπως την ξέραμε μέχρι τον Φεβρουάριο.

Αντίθετα, θα είναι μια διαδικασία μετάβασης προς μια «νέα κανονικότητα» που θα λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω του κορονοϊού, από τη στιγμή που η ιατρική επιστήμη δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει οριστικές απαντήσεις με φάρμακο και εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Μάλιστα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε αυτό το σημείο εξηγώντας τους Έλληνες πολίτες πώς θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα, προκειμένου να μπουν σε αμφισβήτηση τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Αυτό που θα κάνει σαφές και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι πως σε καμία περίπτωση η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θα διαρκέσει για περίπου ένα δίμηνο δεν σημαίνει ότι θα πάψουν να ισχύουν περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα τελευταία 24ωρα και μέχρι το Σαββατοκύριακο στο μέγαρο Μαξίμου είναι διαδοχικές και συνεχείς οι συσκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις του κ. Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του και τους υπουργούς όπου δέχεται και τις σχετικές εισηγήσεις.

Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που συγκεντρώνει τις εισηγήσεις και με την ομάδα του επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο με βάση τις προτάσεις των υπουργείων.

Ωστόσο κρίσιμες θεωρούνται οι εισηγήσεις που θα γίνουν από την επιτροπή των υγειονομικών υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Εβδομαδιαίος έλεγχος

Σε κάθε περίπτωση πάντως ως προς το γενικό μπούσουλα του περίπου δίμηνου πλάνου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», οι αποφάσεις είναι ειλημμένες από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Οι φάσεις που θα ξεδιπλωθεί αυτό το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα είναι τέσσερις και ουσιαστικά θα ελέγχεται ανά εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώνεται πως λειτουργεί, ενώ θα σταθμίζονται οι επιπτώσεις που μπορεί τυχόν να έχει στη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και αυτό το οποίο θέλουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε νέες καραντίνες και απώλεια του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.

Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα το είπαν με τον τρόπο τους τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι μέχρι τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλο βαθμό να έχει διαμορφωθεί μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα.

Η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση αυτού του σχεδίου είναι αρχίζει από τις 27 Απριλίου οπότε και θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, καθώς και τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες χωρίς την παρουσία των διαδίκων, δηλαδή κόσμου.

Θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου όταν και θα μπουν σε λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα λιανικής, τα οποία ωστόσο θα λειτουργούν με το μοντέλο των σουπερ μάρκετ (πελάτες ανά τετραγωνικά κλπ) προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα με τους κανόνες αυτούς θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα τη λειτουργία τους τα καταστήματα αισθητικής όπως τα κομμωτήρια κλπ λόγω της καραντίνας που τα έχει καταστήσει να καλύπτουν βασικές ανάγκες μετά από εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια του για ένα σχεδόν μήνα.

11 Μαΐου επιστρέφει στα θρανία η Γ’ Λυκείου

Στη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών θα ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο είναι –σύμφωνα με πληροφορίες- ότι στις 11 Μαΐου θα γίνει καταρχάς μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία.

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να δώσει έναν χρονικό ορίζοντα για την προετοιμασία των μαθητών ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε χτες ότι θα γίνουν, εντός του Ιουνίου. Κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα εκείνου του μήνα.

Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το σύνολο των σχολείων και των άλλων τάξεων του Λυκείου.

Οι διαφορετικές εισηγήσεις για τα σχολεία

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα υποστηρίζουν την επιστροφή στα θρανία για φέτος μόνο των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Διαφορετική ωστόσο άποψη φαίνεται πως έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας που ως επικεφαλής των λοιμοξιωλόγων ουσιαστικά τάχθηκε χθες υπέρ της επαναλειτουργίας του συνόλου των σχολείων, ουσιαστικά γυμνασίων και λυκείων.

Μέχρι αύριο πάντως η επιτροπή υπό τον κ. Τσιόδρα θα συνεδριάσει και θα κάνει την εισήγησή της για το θέμα στον πρωθυπουργό στον οποίο άλλωστε ανήκει και η τελική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι με την τα σχολεία.

Τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μια άλλη κατηγορία και φαντάζει πολύ δυσκολότερο το άνοιγμά τους.

Η τρίτη και τέταρτη φάση του σχεδίου

Στην τρίτη και τέταρτη φάση, δηλαδή προς τα τέλη Μαΐου και μετά τοποθετείται το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω της φύσης αυτής της δραστηριότητας όπου είναι συνυφασμένη με το συνωστισμό. Κάποιες πληροφορίες θέλουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να είναι σταδιακό και σε πρώτη φάση ενδέχεται να δοθεί έμφαση στη λειτουργία των καταστημάτων που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα.

Ωστόσο μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό.

Ακόμα πιο θολό είναι το τοπίο με τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία. Κρίσιμος παράγοντας για την τουριστική δραστηριότητα είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν διεθνώς στις μεταφορές και κυριότερα στις αεροπορικές πτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ζήτημα του ξένου τουρισμού φαντάζει υγειονομική βόμβα με βάση την ως τώρα πορεία της πανδημίας στον υπόλοιπο πλανήτη.

Κάποιες εισηγήσεις που γίνονται από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για να δεχτούμε τουρίστες από το εξωτερικό με ιατρική βεβαίωση προς ώρας βρίσκονται στον αέρα.

Μεγάλος πονοκέφαλος για το μέγαρο Μαξίμου είναι και το πώς θα στηριχτεί ο εσωτερικός τουρισμός και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους κοινωνικούς καθώς η ελληνική κοινωνία είναι επιβαρυμένη ψυχικά από την καραντίνα.

Με sms και το Μάιο η έξοδος από τα σπίτια

Αυτό που τονίζουν πάντως οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι πως το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων του οικονομικού lockdown δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και πλήρη άρση των περιορισμών των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών.

Η έξοδος από το σπίτι θα συνεχίσει να γίνεται σε μεγάλο βαθμό, ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, με τη χρήση του sms στην πολιτική προστασία. Ενδεχομένως να προστεθούν, όσο θα ανοίγει η οικονομική ζωή, κάποιες επιπλέον κατηγορίες με βάση τις οποίες οι πολίτες θα ζητούν να λάβουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους και μετακίνησης.

Ποιο το μήνυμα για την επόμενη μέρα στην οικονομία;

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο που αφορά το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης. Τι θα ισχύσει με τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω καραντίνας όσο αυτή θα αίρεται σταδιακά.

Και φυσικά ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το μέγαρο Μαξίμου είναι ποια μηνύματα θα δοθούν για την επόμενη μέρα στην οικονομία, το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας κλπ.

Άλλωστε αυτό το σημείο είναι κρίσιμο καθώς παραμένει και η μοναδική εστία αντιπολιτευτικής κριτικής από τα κόμματα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.

Πηγή: in.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110