Συντάξεις, επιστήμονες και 600 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι και 400 ευρώ: «Τρέχουν» οι ημερομηνίες

Δείτε πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου 2020, και τα επιδόματα των 600 ευρώ για επιστήμονες και των 400 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους.

Συντάξεις, επιστήμονες και 600 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι και 400 ευρώ: «Τρέχουν» οι ημερομηνίες

Ξεκίνησε σήμερα η καταβολή των συντάξεων για το μήνα Μάιο. Θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες εξαιτίας του κορονοϊού. Επίσης σήμερα είναι η τελευταία ημέρα προκειμένου οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης μέσω της παροχής voucher 600 ευρώ. Αύριο, Πέμπτη 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια ανέργους προκειμένου να μπουν στη διαδικασία είσπραξης για τα 400 ευρώ.

Οι συντάξεις

Οι συντάξεις θα καταβληθούν τμηματικά. Συγκεκριμένα:

Οι συντάξεις των "μισθωτών", (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ), θα καταβληθούν:

Στις 22 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Οι συντάξεις των μη-μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

- Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Αργίες 2020: Τα δύο τριήμερα που έρχονται - Το πρώτο με απαγόρευση, το δεύτερο...

Τελευταία μέρα για τις αιτήσεις για τα voucher των 600 ευρώ

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις για τα voucher των 600 ευρώ. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, στη πλατφόρμα www.elearning.yeka.gr.

Θυμίζουμε, ότι το πρόγραμμα αφορά νομικούς, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγους/λογιστές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολής της 1ης δόσης των 400 ευρώ (από τα 600 ευρώ):

  • Οι επιταγές κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν από 13 έως 16 Απριλίου θα πληρωθούν από 24 έως 27 Απριλίου.
  • Οι επιταγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 17 Απριλίου και ενεργοποιηθούν έως τις 25 Απριλίου, θα πληρωθούν από τις 4 έως και τις 7 Μαΐου.
  • Η δεύτερη δόση του ποσού των 200 ευρώ θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης.


Το επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους

Αύριο, Πέμπτη 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα ώστε οι 168.000 μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις να εισέλθουν για να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους και να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 3 Μαΐου. Δικαιούχοι των 400 ευρώ είναι όσοι είναι άνεργοι από την 1 Απριλίου 2019 έως τις 16 Απριλίου 2020.

Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου:

• Οι περίπου 90.000 δικαιούχοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν μετά τις 3 Μαΐου στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.

• Οι περίπου 78.000 δικαιούχοι που ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24,5 μήνες και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia

και να επιλέξουν το σύνδεσμο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Με λίγα λόγια η διαδρομή θα είναι: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr – Εργασία και ασφάλιση – Ανεργία – Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ.

Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πώς και σε ποιους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλονται τα 400 ευρώ

Η ΚΥΑ που καθορίζει τους δικαιούχους και τον τρόπο πληρωμής 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και 16.4.2020 (δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης), παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η ΚΥΑ που καθορίζει τους δικαιούχους και τον τρόπο πληρωμής

Αριθμ. οικ. 15687/282 – ΦΕΚ Τεύχος Β 1468/16.4.2020
Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Εγκρίνουμε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων ευρώ (400,00 €) σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που απέκτησε την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1/4/2019 και μετά και διατηρεί την ιδιότητα αυτή μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας (16.4.2020)

Άρθρο 2

1. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 γίνεται μετά από οίκοθεν έλεγχο στο Μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σύμφωνα τα οριζόμενα στο άρθρο 1.

2. Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 γίνεται εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

3. Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.