Αγγελική Φράγκου: Ποια είναι η συμπαίκτρια του Βαγγέλη Μαρινάκη - Η πορεία μιας καπετάνισσας

Αγγελική Φράγκου και Βαγγέλης Μαρινάκης με κοινή παρουσία στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία.

Αγγελική Φράγκου: Ποια είναι η συμπαίκτρια του Βαγγέλη Μαρινάκη - Η πορεία μιας καπετάνισσας

«Ο ηγέτης του Ολυμπιακού μαζί με την κ. Αγγελική Φράγκου και την εταιρία ΙΟΝ Α.Ε., προχώρησε στην κάλυψη όλων των εξόδων προκειμένου να αναπτυχθούν 12 κλίνες στη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η Αγγελική Φράγκου είναι λοιπόν η συμπαίκτρια του Βαγγέλη Μαρινάκη συγκεκριμένη δωρεά και όχι μόνο. Κοινό στοιχείο για Μαρινάκη - Φράγκου η ναυτιλία. Ειδικότερα, η κοινή παρουσία τους στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με βάση τη σχετική κατάταξη που καταρτίζει ετησίως η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Μια κατάταξη στην οποία φιγουράρουν 13 Έλληνες εφοπλιστές για το 2019, μεταξύ αυτών η Αγγελική Φράγκου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η πρώτη, στην 20ή θέση, ο δεύτερος στην 59η.

Μαρινάκης - Φράγκου έκαναν δωρεά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο ΕΣΥ

Η Αγγελική Φράγκου (γεννημένη το 1965) είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και διευθύντρια της Navios Maritime Holdings, της Navios Maritime Partners L.P., της Navios Tankers Management Inc. και της Navios Maritime Acquisition Corporation.

Η οικογένεια

Γεννήθηκε στο νησί της Χίου στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος και προέρχεται από μια οικογένεια εφοπλιστών, με καταγωγή από τα Καρδάμυλα Χίου. Ο πατέρας της είναι ο εφοπλιστής Νικόλαος (Νικόλας) Φράγκος. Αδέρφια της είναι ο Ιωάννης, η μεγαλύτερη ετεροθαλής της αδερφή, Μαρία, και η μικρότερη ετεροθαλής της αδερφή, Κατερίνα. Ο αδερφός της είναι επίσης εφοπλιστής, με την δικιά του εταιρεία, ενώ και οι δύο τους είναι η τέταρτη γενιά εφοπλιστών στην οικογένειά τους.

Η Φράγκου πήρε το Bachelor's πτυχίο της πάνω στην μηχανολογία, από το "Πανεπιστήμιο Farleigh Dickinson" και το πτυχίο Master's της πάνω στην μηχανολογία, από το "Πανεπιστήμιο Κολούμπια".

Το 2004, η Φράγκου με το ποσό των 200 εκατομμυρίων αγόρασε την "Navios". Πριν από αυτό, εργαζόταν στην Wall Street, ως αναλύτρια στον εμπορικό όροφο της "Republic National Bank", για κάποια χρόνια.

Από τα θρανία της Wall Street

Διαβάζουμε στο fortunegreece.com: «Εκμεταλλευόμενη τις γνώσεις της στα χρηματοοικονομικά, καθώς έκανε το πέρασμα της από τα θρανία της Wall Street το διάστημα 1987 -1989, ασχολήθηκε με τις εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού, στις οποίες είδε το κατάλληλο όχημα για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις επιχειρηματικές της δραστηριότητές. Οι εν λόγω εταιρικές οντότητες δεν έχουν έσοδα, και είναι σχεδιασμένες με αποκλειστικό σκοπό την ολοκλήρωση των εξαγορών άλλων εταιρειών. Το περιθώριο κέρδους του κλάδου ήταν τέτοιο που η κυρία Φράγκου εγκατέλειψε την καριέρα της ως χρηματιστηριακή αναλύτρια για να αποτελέσει την πέμπτη γενιά της οικογένειας που βιοπορίζεται από τη θάλασσα.

Έτσι επενδύει 200 εκατομμύρια δολάρια σε μία τέτοια εταιρεία, και τη χρησιμοποιεί για να εξαγοράσει την International Shipping Enterprises, εταιρεία που είχε στήσει η United States Steel Corp. στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για τη μεταφορά σιδήρου από τη Βενεζουέλα στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γίνεται η πρώτη Ελληνίδα επικεφαλής ναυτιλιακής εταιρείας επενδύσεων που έμπαινε στο Χρηματιστήριο Nasdaq, αντλώντας χρήματα από τη δύσκολη και απαιτητική χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2005, προχωράει σε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία και εξαγοράζει την ναυτιλιακή εταιρεία Navios, την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ, ένα μεγάλο όνομα στην ελληνική βιομηχανία που κατέχει την Coca-Cola Hellenic Bottling και τον όμιλο Frigoglass.

«Μία εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα στο χρηματιστήριο», επισημαίνει η κυρία Φράγκου. «Άλλαξα εντελώς τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία κατέληξε να έχει αξία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρει σε μια συνέντευξη της.

Ξαφνικά, η κυρία Φράγκου είχε αναδειχθεί σε διεθνή παίκτη της ναυτιλίας και είχε πλέον αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια τρίτων. Αποφάσισε να εισάγει άλλες δύο εταιρείες της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Η πρώτη, η Navios Maritime Partners (2007) , υπήρξε πόλος έλξης για τους επενδυτές χάρη στην υψηλή της απόδοση, ενώ η δεύτερη, η Navios Maritime Acquisition (2008), έχει υπό τον έλεγχό της ένα στόλο δεξαμενόπλοιων. Οι τρεις εταιρείες μαζί αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, ενώ η Navios έχει ήδη εξασφαλισμένα από χρονοναυλώσεις έσοδα για το 2013 και 2014, ύψους 181 και 122,6 εκ. δολ. αντίστοιχα. Ένας από τους πιο γνωστούς ναυλωτές της είναι ο διεθνής κολοσσός της Glencore.»

Η συνεργασία Μαρινάκη - Φράγκου

Μαρινάκης και Φράγκου έχουν στενή συνεργασία σε θέματα ναυτιλίας. Τον Δεκέμβριο του 2018, η ιστοσελίδα για ναυτιλιακά θέματα TradeWinds έγραφε: «Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ευ. Μαρινάκης δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στις αγοραπωλησίες πλοίων capesize.

Τον περασμένο Μάιο, πούλησε έναντι 31,1 εκατομμυρίων δολ. το 179.000 τόνων «Aristofanis», που ναυπηγήθηκε το 2011 από την Sungdong, στην Navios Maritime Partners, της οποίας επικεφαλής είναι η Αγγελική Φράγκου. Ο κ. Μαρινάκης αγόρασε το πλοίο το 2016 έναντι 21,25 εκατομμυρίων δολ.

Πέρσι τον Αύγουστο πούλησε το «αδελφό» πλοίο Asterix που ναυπηγήθηκε το 2010 στον ίδιο αγοραστή έναντι 29,5 εκατομμυρίων δολ. Είχε αγοραστεί ως «ER Boston» από την ER Schiffahrt τον Σεπτέμβριο του 2016 έναντι 20,5 εκατομμυρίων δολ....»