Το ριψοκίνδυνο πείραμα της Σουηδίας...

Οι Σουηδοί είπαν να το πάρουν αλλιώς απέναντι στον κορονοϊό. Θα πετύχει ή όχι;

Το ριψοκίνδυνο πείραμα της Σουηδίας...

Η Σουηδία διχάζει με την απόφασή της να μην επιβάλει τα περιοριστικά μέτρα των υπόλοιπων χωρών και να συνεχιστεί η ζωή όσο γίνεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Ένα στοίχημα με τον εαυτό της αλλά και με την υγεία των κατοίκων της. Θα το κερδίσει ή θα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη;

Όλα τα διεθνή μίντια όπως το «BBC», o «Guardian» και οι «New York Times» μεταδίδουν εικόνες σχεδόν κανονικότητας στη Σουηδία και κάνουν λόγο για το ριψοκίνδυνο παράδοξο της σκανδιναβικής χώρας. Η προσέγγιση της Σουηδίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για «παιχνίδι» με την πανδημία που δεν έχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο ή εάν η τακτική της θα θεωρηθεί λογική στρατηγική για την καταπολέμηση μίας μάστιγας που έχει κοστίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προκάλεσε πρωτοφανή μέτρα περιορισμού παγκοσμίως.

Με 146 θανάτους μέχρι σήμερα και 4.028 κρούσματα, οι Σουηδοί κατανοούν το τεράστιο μέγεθος της πανδημίας. Οι αρχές της χώρας και οι υπάλληλοι υγείας τόνισαν πόσο απαραίτητα μέτρα είναι το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομάκρυνση και η προστασία των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών. Από την άλλη όμως βλέπεις να λειτουργούν κανονικά καφέ, εστιατόρια, παιδικές χαρές και εμπορικά κέντρα.

Ο κρατικός επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ είπε σε συνέντευξή του: «Προσπαθούμε να επιβραδύνουμε τη διάδοση τόσο όσο, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς που έρχονται. Η προσέγγιση της Σουηδίας απευθύνεται στον αυτοπεριορισμό και στην αίσθηση της κοινής ευθύνης. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε εδώ. Όλο μας το σύστημα για τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων βασίζεται σε εθελοντική δράση. Το σύστημα ανοσοποίησης είναι εντελώς εθελοντικό και υπάρχει κάλυψη 98 τοις εκατό. Τους δίνουμε την επιλογή να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά, σύμφωνα με την εμπειρία μας».

Η μέθοδος της Σουηδίας μοιάζει να κοντράρει τις στρατηγικές των περισσότερων άλλων κρατών, αλλά είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν η προσέγγισή της θα αποδώσει τα ίδια αποτελέσματα με άλλες χώρες. Αρκετοί άλλωστε πιστεύουν ότι και οι Σουηδοί μπορεί στο τέλος να αλλάξουν στρατηγική αν δουν πως δεν τους βγαίνει η τωρινή.

Μήπως όμως τότε είναι αργά και χαθούν άσκοπα ζωές;

«Για εμάς, ένα πλήρες lockdown είναι μια καταστροφή. Αλλά ανησυχώ ότι η Σουηδία θα σημειώσει έκρηξη κάποια στιγμή. Νιώθω ότι ζούμε σε ένα τεράστιο πείραμα και ποτέ δεν ρωτήθηκα αν θέλω να συμμετέχω», λέει μια κάτοικος της χώρας.

Η γιατρός Έμα Φρανς προσθέτει: «Η ιστορία θα είναι ο δικαστής που θα κρίνει αν οι πολιτικοί και οι επιστήμονες στην Ευρώπη έχουν κάνει τις καλύτερες κινήσεις μέχρι στιγμής. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποια μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά. Είμαι πολύ χαρούμενη που δεν είμαι σε αυτούς που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις».

«Εμείς οι ενήλικες πρέπει να είμαστε ακριβώς αυτό: ενήλικες που δεν διαδίδουν πανικό ή φήμες. Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή την κρίση, αλλά κάθε άτομο έχει μεγάλη ευθύνη. Όλοι, ως άτομα, πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε και να απαγορεύουμε τα πάντα. Είναι επίσης θέμα συμπεριφοράς», είχε πει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Πώς θα καταλήξει το πείραμα της Σουηδίας είναι άγνωστο και γρίφος για δυνατούς λύτες. Ίδωμεν