Συντάξεις: Πότε πληρώνονται αυξήσεις, αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές - Κουπόνια διακοπών

Μέτρα στη «μάχη» κατά του κορονοϊού με νέο πακέτο ρευστότητας και κουπόνια διακοπών - Πότε πληρώνονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 290.000 επικουρικές και κύριες συντάξεις

Συντάξεις: Πότε πληρώνονται αυξήσεις, αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές - Κουπόνια διακοπών

Ενα δεύτερο πακέτο μέτρων στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, ρίχνει στη μάχη της οικονομίας η κυβέρνηση. Αυτό αναφέρει σήμερα στην έντυπη έκδοση του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει απευθείας μισθούς και να διασώσει θέσεις εργασίας. Αυτό ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Το σχετικό... πακέτο περιλαμβάνει χορήγηση ρευστότητας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τουρισμός, μεταφορές, ακτοπλοΐα, βιομηχανική παραγωγή. Μπορεί να δούμε από επιδότηση μισθών για να μην κλείσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν μέχρι και κουπόνια διακοπών για τον Οκτώβριο.

Αμετάθετο είναι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό (ν. 4670/2020).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο πληρώνονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 290.000 επικουρικές συντάξεις ενώ για τις κύριες συντάξεις το χρήμα θα έρθει από Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Πώς υπολογίζονται με το νέο ασφαλιστικό - Η εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες

Τηλεργασία και 800 ευρώ

Μισθός και αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης που θα απασχολούνται με τηλεργασία λόγω έκτακτων αναγκών. Επίσης, ένταξη και των επιχειρήσεων που έχουν κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα (με δυο ΚΑΔ) στα μέτρα ελάφρυνσης. Καταβολή επιδόματος 800 ευρώ σε εργαζόμενους που εξωθήθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά, προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Αφορά κυρίως στη χορήγηση των 800 ευρώ και τη μείωση των ενοικίων κατά 40% για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή ή πλήττονται.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις πληρωμής για το 800άρι καθώς και για την επιδότηση του ενοικίου πρώτης κατοικίας θα υποβληθούν από τους εργαζόμενους σε δυο διαστήματα.

Από 1 ως 10 Απριλίου θα υποβάλουν αίτηση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση. Η αίτηση για αυτή την ομάδα εργαζομένων θα γίνει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Από 1 ως 30 Απριλίου θα κάνουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι που θα έχουν αναστολή συμβάσεων εργασίας από επιχείρηση που έχει πληγεί, με βάση τη λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αιτήσεις των εργαζομένων υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr του υπουργείου Εργασίας. , αφού προηγηθεί η αίτηση-δήλωση αναστολής από τους εργοδότες τους στην «ΕΡΓΑΝΗ» έως 31 Μαρτίου για την πρώτη κατηγορία εργαζομένων και έως 20 Απριλίου για τη δεύτερη.

Στις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι, όπως και οι εργοδότες, θα γράψουν και τα στοιχεία για το ενοίκιο που πληρώνουν (πρώτης κατοικίας οι εργαζόμενοι και επαγγελματικής στέγης οι εργοδότες) για να πάρουν έκπτωση 40%.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας