Κορονοϊός: Χάος με τα τεστ - «Πόλεμος» λοιμωξιολόγων - Γιατί ξεμείναμε

Ο κορονοϊός και συγκεκριμένα τα διαγνωστικά τεστ διχάζουν επιστήμονες και λοιμωξιολόγους - Γιατί ξεμείναμε από τεστ και αντιδραστήρια - Η διαδρομή από την Κίνα στην ΕΕ

Κορονοϊός: Χάος με τα τεστ - «Πόλεμος» λοιμωξιολόγων -  Γιατί ξεμείναμε

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, για το τεστ με τον οποίο εντοπίζονται τα κρούσματα του κορονοϊού. Πρόκειται για μοντέλο που ακολούθησε η Νότια Κορέα, αλλά δεν ακολουθεί η Ελλάδα.

Χθες υπήρξε σχετική ανάρτηση - επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Συντάκτης ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη προμήθειας διαγνωστικών τεστ στην Ελλάδα. Τη δική του απάντηση έδωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η επιστολή

Ο κ. Κουρέτας, αναφέρει στην επιστολή του: "Κύριε Πρωθυπουργέ, Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κοροναϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα:

Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300 - 400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες.

Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης, χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία, ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά.

Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κοροναϊό. Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Έτσι, η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν.

Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα".

Λίστα με καταστήματα - Οι 77 κατηγορίες επιχειρήσεων λιανεμπορίου που κλείνουν

Η τοποθέτηση Σύψα

Στο επιτυχημένο, σύμφωνα με πολλούς, παράδειγμα της Νότιας Κορέας, αναφέρθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σύψας, στη χώρα μας διενεργούνται καθημερινά λιγότερα τεστ. Αυτό, γιατί "υπάρχει παγκόσμια έλλειψη σε τεστ για να κάνουμε αυτό που έκανε η Νότια Κορέα". "Θα θέλαμε πολύ να το κάνουμε" επισήμανε ο καθηγητής. "Γίνονται ενέργειες σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε τον αριθμό των τεστ που χρειαζόμαστε" τόνισε ο Νίκος Σύψας. "Το κλείσιμο των συνόρων θα βοηθήσει" σημείωσε ακόμη.

Πρόταση για μαζικούς ελέγχους

Επίσης, θέση πήρε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz. Ακόμα, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων. Σε αυτή επισημαίνει πως "στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και όλος ο κόσμος με την πανδημία του ιού SARS-CoV2, είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη κινητοποίησης όλων των μηχανισμών. Επίσης, όλου του δυναμικού της χώρας" ενώ απευθύνει έκκληση "για άμεση έναρξη μαζικού ελέγχου για κορονοϊό σε συμπτωματικούς και όλες τις επαφές τους στην Ελλάδα".

Η απάντηση Τσιόδρα

Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται τεστ μόνο σε ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Κορονοϊός εναντίον Ερντογάν

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ. Ακόμα, να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

"Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια" τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος "ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση". Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. "Δεν απαγορεύεται ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά πρέπει να δηλώνεται ώστε να καταγράφονται τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα" είπε χαρακτηριστικά.

Το καμπανάκι του ΙΣΑ

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, στην οποία ζητά να διερευνήσει αν είναι ασφαλή και έγκυρα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό που διακινούνται στην αγορά.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του επισημαίνει ότι σε φαρμακεία διακινούνται τις τελευταίες μέρες τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού, σκευάσματα που δεν γνωρίζουμε αν έχουν γνωστοποιηθεί ή εγκριθεί από τον ΕΟΦ.

"Αναμφίβολα η συγκεκριμένη εξέταση είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να διενεργείται μόνο κατ΄ εντολή ιατρού σε συγκεκριμένο χρόνο και μόνο από ιατρούς. Είναι γνωστό ότι διαγνωστική εξέταση που διενεργήθηκε ακαίρως ή χωρίς ενδείξεις μπορεί να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να ενημερωθεί το κοινό με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Απαιτούνται σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί από όλους.", αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΕΟΦ ο ΙΣΑ.

Γιατί ξεμείναμε από τεστ

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλήματα στην επαρκή τροφοδοσία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με αντιδραστήρια που απαιτούνται στην ανίχνευση του νέου κορονοϊού –κυρίως για τα προκαταρκτικά στάδια του ελέγχου– καταγράφονται στα εργαστήρια της χώρας. Η παραγωγή της πρώτης ύλης γίνεται στην Κίνα, η οποία την αποστέλλει σε εργοστάσια προμηθευτών στη Γερμανία. Τα εργαστήρια της χώρας μας αγοράζουν τα αντιδραστήρια από τους προμηθευτές, ωστόσο οι ποσότητες που διατίθενται είναι πολύ μικρές λόγω μεγάλης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με προμηθευτές σε μία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το εργαστήριο του ΕΚΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει 1.500 αντιδραστήρια που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων ημερών.