Κορονοϊός: Μέχρι και ισόβια για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού!

Με επιστολή στον Άρειο πάγο,  εισαγγελέας αναφέρει τις ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα περιορισμού. Δεν εξαιρείται η συνάθροιση έξω από το Καραϊσκάκης

Κορονοϊός: Μέχρι και ισόβια για όσους παραβιάζουν τα  μέτρα περιορισμού!

Αυστηρότατες ποινές προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Τι αναφέρει στην επιστολή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου, στην προκειμένη περίπτωση του κορονοϊού, προβλέπονται, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.


Και μάλιστα, σε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητάει την επέμβασή τους, όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Θύρα 7: «Αύριο όλοι στο Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό!»

Τι προβλέπει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα:
Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Πειραιάς: Απολύμανση στο χώρο της κυριακάτικης αγοράς

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Στην επιστολή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτήν τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Κορονοϊός : Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου:

«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του κορονοϊού και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες Αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο. Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».