Πλειστηριασμοί: Δεν θα «χαρίζονται» πλέον σε κανέναν - Στο «σφυρί» χιλιάδες πρώτες κατοικίες από Μάη
Ενημερωθείτε για τους πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν ήδη στο νέο έτος αλλά και για εκείνους που είναι προγραμματισμένοι. Ποια η κύρωση για τους δανειολήπτες.
Κύμα πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του νέου έτους, το οποίο και αναμένεται να διογκωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, περνώντας την θηλιά στον λαιμό για χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.
Μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματισθεί να γίνουν 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με εκποιούμενα 1.573 ακίνητα – διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και μηχανοστάσια.
Οι περισσότεροι θα αναβληθούν, λόγω της αποχής που κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 26 του μηνός. Κάποιοι θα αναβληθούν λόγω ενστάσεων και προσφυγών, ή θα αποβούν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές.
Θα ακολουθήσει νέο, μεγαλύτερο κύμα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, με περίπου 3.100 πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι μισοί αφορούν πρώτες κατοικίες που δεν καλύπτονται από προστατευτικές διατάξεις.
Τα σχετικά νούμερα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο από τις αρχές Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Axia Research, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 4.238, αριθμός ωστόσο που αναμένεται να αυξηθεί καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction εγγράφονται συνεχώς νέα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, είτε από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων είτε και από ιδιώτες.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι οι 4.238 πλειστηριασμοί είναι αυτοί που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν έως και τα τέλη Ιουλίου και δεν αφορούν το σύνολο του έτους.
Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επιτρέπει τη ρύθμιση της οφειλής με επιδότηση από το Δημόσιο των ευάλωτων νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έως τις 10 Ιανουαρίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι οφειλέτες και 39.689 εξ αυτών είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.
Άλλωστε πιο σαφής «προειδοποίηση» από εκείνη που έκανε την Δευτέρα (13/1) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «για να μην χαλάμε τις καρδιές μας», δεν θα μπορούσε να υπάρξει: «Από 30 Απριλίου, δεν προστατεύεται καμία α’ κατοικία».
Πηγή: topontiki.gr