Υπ. Παιδείας: Παράταση για το μηχανογραφικό, αλλαγές στην ύλη της Γ' Λυκείου

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Στο πρώτο νομοσχέδιο η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου

Υπ. Παιδείας: Παράταση για το μηχανογραφικό, αλλαγές στην ύλη της Γ' Λυκείου

Παράταση υποβολής μηχανογραφικού και συνέχιση των διαδικασιών για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή αποφασίστηκε σήμερα στο Υπουργείο παιδείας. Επίσης, καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης και αναστολή της ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Σημαντική απόφαση οι αλλαγές στην ύλη της Γ' λυκείου. Ακόμα διεργασίες ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα. Πρόκειται για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, μίλησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν και οι υφυπουργοί Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές τις ενέργειες.

«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών. Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων», σημείωσε η κ. Κεραμέως . Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει στους βασικούς άξονές του το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο λόγος για τους τους μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στη Γ' Λυκείου. «Για το εξεταστικό δεν να αιφνιδιάσουμε», είπε. «Πλην, όμως, θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Το άσυλο

Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις 23 Ιουλίου, θα περιληφθεί ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Ήδη έχουμε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις παραμέτρους της ρύθμισης», επισήμανε.

Το Μηχανογραφικό του 2019

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να είναι έτοιμα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και βιβλίων. Ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. «Έχουμε κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει γρήγορα η διαδικασία», σημείωσε.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου, εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η προετοιμασία ενός θεσμικού πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Με στόχο μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια».

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να τη υποστηρίξουν. «Θα προβούμε σε ενέργειες με γνώμονα να μη μείνει κανένα παιδί εκτός δομής», επισήμανε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στο υπουργείο. «Είναι μεγάλη τιμή, είναι η πρώτη επίσκεψη σε υπουργείο και συμβολίζει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην Παιδεία», συμπλήρωσε.

Η κ. Κεραμέως θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και αναμένεται να συζητήσουν για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.