Ιβάν Σαββίδης: Η υπόθεση του που «ξεσκονίζει» η εφορία στη Ρωσία

Δημοσίευμα εξηγεί γιατί σύμφωνα με τους εφοριακούς η παραγωγή τσιγάρων αυξανόταν ραγδαία, το τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους.

Ιβάν Σαββίδης: Η υπόθεση του που «ξεσκονίζει» η εφορία στη Ρωσία

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας επέβαλε στους μεγάλους παραγωγούς καπνού πρόστιμα 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 835 εκατομμύρια ευρώ).

Αυτό γράφει στο χθεσινό φύλο της η Ρωσική εφημερίδα «Vedomosti».

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Μετά τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στα ρωσικά τμήματα της Imperial Tobacco, της British American Tobacco, της Philip Morris International (PMI) και της εταιρείας Don Co Japan Tobacco International, οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν 60 δισεκατομμύρια ρούβλια».

Από αυτά, τα 40 δισεκατομμύρια ρούβλια αφορούν την British American Tobacco ενώ η Imperial Tobacco μπορεί να πληρώσει 16,4 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Τι γράφει το Bloomberg για τον Ιβάν Σαββίδη

Αρκετά δισεκατομμύρια φόρων θα πληρώσει η Don Tobacco, για τα έτη 2014-2016. Το ακριβές ποσό δεν προσδιορίζεται στο δημοσίευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική περίοδος του ελέγχου αφορά την περίοδο πριν από την πώληση της Donskoy Tabak από τον Ιβάν Σαββίδη στην Japan Tobacco.

Ο Σαββίδης πούλησε τη ΣΕΚΑΠ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν μέρος των αποφάσεων καθώς δεν έχουν τεθεί σε ισχύ όλες οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. Οι εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να τις αμφισβητήσουν.

Η αύξηση παραγωγής

Η υπηρεσία (FTS) άρχισε να ελέγχει τις εταιρείες καπνού όταν –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- διαπιστώθηκε έντονα αυξημένη παραγωγή τσιγάρων κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι κατασκευαστές φέρονταν να προωθούν τα προϊόντα σε συνεργαζόμενους διανομείς την ίδια περίοδο.

Ιβάν Σαββίδης: Μια ρόδα, ένα ξενοδοχείο και πως έχασε 400 εκ. δολάρια

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «με τεχνητές αυξήσεις των πωλήσεων, οι εταιρείες καθόρισαν τους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης πριν αυξήσουν τις τιμές τους από το νέο έτος και έτσι μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση».

Τροποποιήσεις του κώδικα

Για να σταματήσει αυτή η πρακτική, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις του φορολογικού κώδικα. Από το 2017, εάν οι εταιρείες καπνού κατά το τέταρτο τρίμηνο παρουσιάζουν αύξηση παραγωγής και η παραγωγή τους υπερβαίνει τα μηνιαία μέσα στοιχεία του προηγούμενου έτους, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά την πώληση, κατά 30% υψηλότερο από το συνηθισμένο. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τότε, η παραγωγή στο τελευταίο 4μηνο μειώθηκε.