Ιβάν Σαββίδης: Μια ρόδα, ένα ξενοδοχείο και πως έχασε 400 εκ. δολάρια

Η πτώση έντεκα θέσεων για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ που απασχολεί τα Ρωσικά ΜΜΕ

Ιβάν Σαββίδης: Μια ρόδα, ένα ξενοδοχείο και πως έχασε 400 εκ. δολάρια

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης απασχολεί το τελευταίο διήμερο τον τύπο της Ρωσίας για τρία θέματα.

Το πρώτο από αυτά είναι ότι συμπεριλήφθηκε και πάλι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Agrokom, βρίσκεται στην 64η θέση με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ρώσοι τονίζουν ότι συγκριτικά με την περυσινή χρονιά έχασε 11 θέσεις στη σχετική λίστα και 400 εκατομμύρια δολάρια. Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη θέση και η απώλεια του συγκεκριμένου ποσού οφείλεται στην πώλησης της εταιρείας «Donskoy Tabak», η οποία του ανήκε, στην ιαπωνική εταιρεία JTI.

Οι συντάκτες της αξιολόγησης από το Forbes σημειώνουν ότι το κριτήριο με το οποίο εκτιμάται η οικονομική κατάσταση ενός επιχειρηματία είναι η αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

Το ξενοδοχείο Don-Plaza

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους Ρώσους είναι ότι περνά στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη το ξενοδοχείο Don-Plaza στο Ροστόφ.

Για την ακρίβεια το ξενοδοχείο περνά στην Agrocom Holding, ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη.

Το 2019, το ακίνητο που ανήκε στην Intourist τέθηκε σε δημοπρασία για 800 εκατομμύρια ρούβλια. Το Don-Plaza Hotel, είναι ένα κτίριο 15.3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με βοηθητικές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων και ένα τεράστιο οικόπεδο περίπου 8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Αρχικά, η εταιρεία Agrocom Holding προσέφερε 798,1 εκατομμύρια ρούβλια. Δεδομένου ότι η εταιρεία ήταν ο μόνος πλειοδότης, η διαδικασία κηρύχθηκε τυπικά άκυρη καθώς αυτό απαιτείται από το νόμο.

Τελικά η σύμβαση υπογράφηκε απευθείας με τον διευθυντή της πτωχευμένης Intourist, Georgy Leonov.

Yπήρξε η σκέψη το Don-Plaza Hotel να ενωθεί με το γειτονικό ξενοδοχείο Hyatt Regency Rostov Don-Plaza, το οποίο ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη και μετατρέπεται σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Τελικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Agrokom -ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Agrokom Holding - Approx.Ed.- Σεργκέι Σάποτνιτς δήλωσε ότι «δεν θα το μετατρέψουμε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Η τοποθέτηση δύο ίδιων ξενοδοχείων δίπλα δίπλα δεν είναι ενδεδειγμένη».

Η κατασκευή του Hyatt Regency Rostov θα ολοκληρωθεί το 2020.

Η Rostov-on-Ferris Wheel LLC

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τα Ρωσικά ΜΜΕ είναι μια δικαστική απόφαση υπέρ του Ιβάν Σαββίδη.

Το Εφετείο της Περιφέρειας Ροστόφ αποφάσισε να μεταβιβάσει το 30% των μετοχών της Rostov-on-Ferris Wheel LLC στον όμιλο Agrocom του Ιβάν Σαββίδη. Πρόκειται για μια ρόδα λούνα παρκ.

Τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρεία του Σαββίδη κατέθεσε αγωγή κατά του επιχειρηματία Περμ Ρασίντ Γκαμπντούλιν με την απαίτηση να αναγνωρίσει τη σύμβαση πώλησης του συγκεκριμένου ποσοστού μετοχών.

Ο Σαββίδης είχε αγοράσει αντί 600 χιλιάδων ρουβλιών τις μετοχές αλλά ο Περμ δεν τήρησε τη συμφωνία.

Τελικά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και δικαίωσε τον Ιβάν Σαββίδη.