Πού ψηφίζω 2019 - Αυτή είναι η Online εφαρμογή του ΥΠΕΣ για τις εκλογές

Τα κλικ που πρέπει να κάνεις για να μάθεις πού ψηφίζεις σε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Πού ψηφίζω 2019 - Αυτή είναι η Online εφαρμογή του ΥΠΕΣ για τις εκλογές

Πού ψηφίζω το 2019; Ίσως οι πιο συνηθισμένη ερώτηση αυτές τις ημέρες καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Πλέον η σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» τέθηκε σε λειτουργία.

Εκλογές 2019-β' γύρος: Που ψηφίζω, σταυροί, ώρα ψηφοφορίας, εφορευτική επιτροπή

Στη σχετική πλατφόρμα, με την προσθήκη κάποιων προσωπικών στοιχείων, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δουν που ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές 2019.

Μπορείτε να δείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εφαρμογή και για τους 17χρονους, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου όπως προβλέπει ο ν.4555/2018.

Εκλογές 2019: Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που πηγαίνουν σε δεύτερη Κυριακή

Υπενθυμίζουμε ότι η επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Οι συνδυασµοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.

Ακολουθεί η εγκύκλιος για τη διενέργεια των επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Αριθµός Εγκυκλίου: 42

ΘΕΜΑ: ∆ιενέργεια των επαναληπτικών περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών
της 2ας Ιουνίου 2019

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 θα επαναληφθεί η ψηφοφορία στις περιφέρειες και τους
δήµους όπου κανένας συνδυασµός δεν συγκέντρωσε ποσοστό µεγαλύτερο του 50%, όπως προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 137 παρ.1, 139, 31 παρ.1, και 33 παρ.1 του Ν.3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης - Πρόγραµµα Καλλικράτης" (Α΄ 87).

Για την επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου, η οποία θα διεξαχθεί µόνο µεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών ή των υποψήφιων δηµάρχων των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, υπενθυµίζονται τα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα και καταστήµατα ψηφοφορίας που χρησιµοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26.5.2019), µε τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραµµατέας.
2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.
3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σηµειώνει σταυρό
προτίµησης σε κανέναν υποψήφιο σύµβουλο, δεδοµένου ότι η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δηµάρχους των δύο (2) συνδυασµών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.
Οι συνδυασµοί που θα συµµετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν,
µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό
ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο.
4. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιµοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα
χρησιµοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίµησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασµών, το οποίο δεν χρειάζεται να συµπληρωθεί.
Για το λόγο αυτό παρακαλούµε να ελέγξετε την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να
φροντίσετε για τη συµπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις.
Το εκλογικό υλικό, θα πρέπει να παραδοθεί στους οικείους δήµους, το αργότερο µέχρι
την Πέµπτη 30.5.2019.
5. Για την επαναληπτική ψηφοφορία, οι οικείες δηµοτικές αρχές πρέπει να εκδώσουν και να δηµοσιεύσουν πρόγραµµα εκλογής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3852/2010.
Στο πρόγραµµα για τις περιφερειακές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των συνδυασµών και των υποψηφίων περιφερειαρχών που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.
Αντιστοίχως, στο πρόγραµµα για τις δηµοτικές εκλογές θα αναφέρεται το όνοµα των
συνδυασµών και των υποψηφίων δηµάρχων που µετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, µε τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.
6. Για όλα τα παραπάνω θέµατα, παρακαλούµε να ενηµερώσετε:
α) τους δηµάρχους της περιφέρειάς σας
β) τους εκλογείς, τους υποψηφίους, λοιπά πρόσωπα και φορείς, µέσω ευρείας
δηµοσιότητας για τα θέµατα που θίγονται στην παρούσα εγκύκλιο.
γ) τις αρµόδιες αστυνοµικές αρχές για την τήρηση της ∆ηµόσιας Τάξης και Ασφάλειας.
7. Ο τρόπος µετάδοσης των αποτελεσµάτων θα καθοριστεί µε σχετική εγκύκλιό µας η
οποία θα σας αποσταλεί άµεσα. Για την µετάδοση θα χρησιµοποιηθούν µόνο τα έντυπα
µετάδοσης των αποτελεσµάτων που έχετε λάβει.
Σηµειώνεται ότι, η σειρά αναγραφής των συνδυασµών και των υποψηφίων
περιφερειαρχών και δηµάρχων στα ανωτέρω έντυπα µετάδοσης των αποτελεσµάτων της επαναληπτικής ψηφοφορίας, από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς τους Αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας έδρας νοµών καθώς και η σειρά ανακοίνωσης του αποτελέσµατος αυτού προς το Υπουργείο, θα είναι σύµφωνη µε τη σειρά ανακήρυξης των συνδυασµών.
Υπενθυµίζεται τέλος ότι την Κυριακή, ηµέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα
καταστήµατα των ΟΤΑ πρέπει να παραµείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της µετάδοσης των αποτελεσµάτων από όλα τα εκλογικά τµήµατα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρµοδιότητα.
8. Στους κκ. αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, στους οποίους κοινοποιείται η
παρούσα, θέτουµε υπόψη τα εξής:
α. Οι παραλειφθέντες εκλογείς, θα ψηφίσουν µε πιστοποιητικό εγγραφής στα
δηµοτολόγια ή µητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόµενους από το δήµο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «ΕΚ∆Ι∆ΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 2ας ΙΟΥΝΙΟΥ 2019».
β. Οι παραλειφθέντες υπήκοοι κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν µε τη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόµενο από το δήµο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.
Σηµειώνεται ότι οι εκλογείς των ανωτέρω περιπτώσεων θα υπογράφουν την υπεύθυνη
δήλωση που υπογράφουν και οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς.
γ. Οι διπλοεγγεγραµµένοι εκλογείς, δίπλα στο όνοµα των οποίων στον εκλογικό
κατάλογο, υπάρχει η ένδειξη ∆, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραµµένου εκλογέα, στην οποία θα πρέπει να συµπληρώνονται όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθµός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο.
Στην υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας συµπληρώνει στο τέλος τη φράση: «Επίσης ότι
άσκησα το εκλογικό µου δικαίωµα την Κυριακή 26.5.2019 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό
τµήµα».
Τα ανωτέρω (α) πιστοποιητικά και οι υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραµµένων και
παραλειφθέντων εκλογέων πρέπει να αποσταλούν στα οικεία Πρωτοδικεία, σε ξεχωριστό φάκελο από το λοιπό εκλογικό υλικό.
9. Υπενθυµίζουµε επίσης ότι, για την άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων η Περιφέρεια Αττικής θα ενηµερώνεται σχετικά από τους δήµους, οι οποίοι θα αποστέλλουν fax στην Περιφέρεια.