Βρετανία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Σούνακ

Σε αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 Ιουλίου προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. 

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Σούνακ

Σε αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 Ιουλίου προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου ενώ νωρίτερα ενημέρωσε και το υπουργικό συμβούλιο για τα σχέδιά του.

Στο διάγγελμά του, ο Σούνακ εκτίμησε ότι οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα λάβουν χώρα «σε μια εποχή που ο κόσμος είναι ο πιο επικίνδυνος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εκτίμησε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ τόνισε πως ήρθε η ώρα «η Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της».

«Πρέπει να επιλέξετε σε αυτές τις εκλογές ποιος έχει το σχέδιο, ποιος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τα παιδιά μας», ανέφερε ο Σούνακ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους σημειώνοντας πως «μια συντηρητική κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

Ο ίδιος δήλωσε «υπερήφανος» για όσα πέτυχε η κυβέρνησή του αλλά αναγνώρισε ότι «δεν έγιναν όλα σωστά όσο ήταν στην εξουσία». Στη συνέχεια, απαρίθμησε πεπραγμένα της κυβέρνησής του, όπως η παροχή «χρηματοδότησης ρεκόρ» στο NHS, η τοποθέτηση της ενεργειακής ασφάλειας πάνω από το «περιβαλλοντικό δόγμα» και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Το διάγγελμα του Σούνακ έγινε εν μέσω βροχής ενώ κάποια στιγμή ακουγόταν δυνατή μουσική που επισκίαζε την ομιλία. Το τραγούδι που έπαιζε, σύμφωνα με το BBC, ήταν ο προεκλογικός ύμνος των Εργατικών επί Τόνι Μπλερ, το 1997. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός συνέχισε κανονικά την ομιλία.

Μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις

Η πολιτική συντάκτρια του SkyNews, Μπεθ Ρίγκμπι περιέγραψε μια «μακρά συζήτηση» το τελευταίο διάστημα στη Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με το αν θα έπρεπε οι εκλογές να διεξαχθούν σύντομα ή το φθινόπωρο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ολιβερ Ντάουντεν φέρεται να πίεσε για εκλογές το καλοκαίρι.

«Με αφορμή τα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό, την αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα πάει το καλοκαίρι [σε εκλογές]», αναφέρει η πολιτική συντάκτρια.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται περίπου 20 μονάδες από τους Συντηρητικούς του Σούνακ. Ως εκ τούτου, φαβορί για την πρωθυπουργία θεωρείται ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ.

«Θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για έναν πρωθυπουργό να ανατρέψει μια τέτοια δημοσκοπική διαφορά. Θα σήμαινε επίσης πέντε διαδοχικές εκλογικές νίκες του Συντηρητικού Κόμματος σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, πράγμα που και πάλι δεν έχει συμβεί στη σύγχρονη εποχή. Νομίζω λοιπόν ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πιθανότητες είναι σαφώς εναντίον του Σούνακ με βάση τις δημοσκοπήσεις», σημειώνει η Ρίγκμπι.

Πηγή: Καθημερινή