Μητσοτάκης: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο!»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια της Βουλής κατά την ολοκλήρωση της 3ημερης συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κάλεσε όποιον «εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά» ενώ δήλωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι «Να διαλύσουμε τους μύθους για τα Τέμπη» διευκρινίζοντας ότι «ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»  

Μητσοτάκης: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο!»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται αυτή την ώρα η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας για κυβερνητικούς χειρισμούς - συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

«Θεωρώ την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ βαθύτερο από μία αφορμή για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω για την αλήθεια γύρω από το δυστύχημα σύμφωνα με τη δική μου οπτική.

Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στη δοκιμασία των οικογενειών τους. Μόνο αυτοί έχουν τελικά το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία.

Η δικαιοσύνη θα αποτελέσει το βασικό τους στήριγμα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Απευθύνομαι ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες κραυγές και αλληλοκατηγορίες που οδηγούν τους πολίτες να μην πιστεύουν κανέναν και τίποτα. Για αυτό κράτησα χαμηλούς τόνους και ζήτησα συγγνώμη εξονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Στα Τέμπη η πατρίδα μας συγκρούστηκε με τον κακό της εαυτό. Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μία στάση που ουδείς διανοήθηκε σε τραγωδίες όπως στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Έκαναν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα. Ήμουν πάντοτε παρών και παντού. Θέλησαν να μετατρέψουν την οδύνη σε εργαλείο να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Θα μπορούσαμε κι εμείς να ντύσουμε στα μαύρα όπως εσείς την Κουμονδούρου το 2019, αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, από την εξέταση των πορισμάτων. Δεν μιλήσαμε από την αρχή όσο θα έπρεπε. Και αυτό ήταν ένα σφάλμα. Φύτρωσαν απίστευτα σενάρια συνωμοσίας. Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας.

Εισάγατε ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Θα επιχειρήσω να διαλύσω κάποιους μύθους. Απευθύνομαι σε μία κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη. Θα πω την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι και θα κριθώ.

Θα ξεκινήσω με τον παραπλανητικό ισχυρισμό του «Βήματος» για αλλοίωση των ηχητικών. Όλες οι συνομιλίες δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών;

Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί. Κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Εκείνη τη στιγμή η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε; Αυτήν ήταν η έννοια μου, πώς να πειράξω τους διαλόγους;

Ας δούμε τη διαστρέβλωση που πάτε να κάνετε. Ο σταθμάρχης, τραγική φιγούρα, είναι προφυλακισμένος με απόφαση δικαιοσύνης. Δεν αμφισβητείται ότι έγιναν επτά παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας. Αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί αμφισβητείτε κάτι που η ίδια δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι έχει συμβεί σε πρώτο βαθμό;

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια λέτε και μπαζώσαμε το χώρο. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν να πώς να σηκώσουν τα βαγόνια για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Όλες αυτές οι θεωρίες περί ξυλολίου, βαγονιών, όλα αυτά ήταν σχέδιο της κυβέρνησης και έσπευσε να τα συγκαλύψει; Πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της δικαιοσύνης».

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών»,ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσιών. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.