Ρωσία: Στις 17 Μαρτίου 2024 οι προεδρικές εκλογές - Χωρίς αντίπαλο ο Πούτιν

Στις 17 Μαρτίου του 2024 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ημερομηνία που ορίστηκε σήμερα, Πέμπτη 7/12 από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, στη διάρκεια συνεδρίασής του που μεταδόθηκε απευθείας από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα.

Ρωσία: Στις 17 Μαρτίου 2024 οι προεδρικές εκλογές - Χωρίς αντίπαλο ο Πούτιν

Η απόφαση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, «ορίζει (τη διεξαγωγή) των προεδρικών εκλογών στις 17 Μαρτίου 2024». «Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές» εκλογές στη Ρωσία, σημείωσε η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών είναι τυπική, αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για την αναμενόμενη ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα διεκδικήσει άλλη μια εξαετή θητεία.

Ο Πούτιν, 71 ετών, βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε και τον έχρισε υπηρεσιακό πρόεδρο.

Χωρίς αντίπαλο ο Πούτιν

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δεν έχει κανέναν σοβαρό αντίπαλο να τον ανταγωνιστεί στις εκλογές. Ο πιο γνωστός πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών.

Εάν ολοκληρώσει άλλη μια εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν -ο οποίος ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης από το 1924 έως το 1953- και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη τον 18ο αιώνα.

Πηγή: cnn.gr