Γαλλία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Νταρμανέν έστειλε αυτή την οδηγία σε νομάρχες, τονίζοντας ότι «διοργανωτές και ταραχοποιοί» τέτοιων διαδηλώσεων ενδέχεται να συλληφθούν.

Γαλλία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

H γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε εντολή σήμερα για την απαγόρευση των «φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων επειδή είναι πιθανό αυτές να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης», και προειδοποίησε με συλλήψεις.

Ο Νταρμανέν έστειλε αυτή την οδηγία σε νομάρχες, τονίζοντας ότι «διοργανωτές και ταραχοποιοί» τέτοιων διαδηλώσεων ενδέχεται να συλληφθούν.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί σχεδόν 500.000 ανθρώπους, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης – υπολογίζεται σε πέντε εκατομμύρια.

Ο υπουργός είπε στους νομάρχες ότι τα εβραϊκά σχολεία και οι συναγωγές θα πρέπει να προστατεύονται από ορατή αστυνομική παρουσία.

Νωρίτερα δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι 100 αντισημιτικές πράξεις είχαν καταγραφεί από το Σάββατο. Οι περισσότερες απεικόνιζαν σβάστικες, συνθήματα όπως «θάνατο στους Εβραίους», και εκκλήσεις για ιντιφάντα κατά του Ισραήλ.

Η γαλλική αστυνομία φυλά ήδη τα σπίτια κορυφαίων βουλευτών. Στους εβραϊκής καταγωγής πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και στον βουλευτή Μεγιέρ Χαμπίμπ έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.