Η ώρα της απολογίας για την Ειρήνη Μουρτζούκου

Αναμένεται η μεταγωγή της Ειρήνης Μουρτζούκου από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στο Δικαστικό Μέγαρο Αχαΐας.

Η ώρα της απολογίας για την Ειρήνη Μουρτζούκου

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η μεταγωγή της Ειρήνης Μουρτζούκου από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στο Δικαστικό Μέγαρο Αχαΐας, όπου θα περάσει το κατώφλι του ανακριτή.

Η μεταγωγή της θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως και την περασμένη Τετάρτη, όταν είχε οδηγηθεί αρχικά στον ανακριτή και είχε ζητήσει και λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της.

Καθώς θα περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας τεσσάρων βρεφών, εκ των οποίων τα δύο ήταν δικά της, αλλά και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μιας ενήλικης γυναίκας.

Η Μουρτζούκου κρατείται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Υποδιεύθυνσης Ανθρωποκτονιών, και όχι στα κρατητήρια του 7ου ορόφου, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής της φέρεται να εμφανίζεται ψύχραιμη και ήρεμη, ενώ είχε συνάντηση με τον συνήγορό της κ. Αλεξανδρή, στον οποίο παρέδωσε χειρόγραφα σημειώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημειώματα αυτά ενδέχεται να αξιοποιηθούν κατά την απολογία της και να περιέχουν λεπτομέρειες για τους θανάτους των παιδιών, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλέξουν και άλλα πρόσωπα στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή τοποθέτησή της για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, του τελευταίου χρονικά βρέφους που έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 2024. Η 25χρονη μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση, ωστόσο η σημερινή της απολογία αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και το πόρισμα των ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου του βρέφους, γεγονός που ενδέχεται να ρίξει νέο φως στην υπόθεση και να οδηγήσει ακόμη και σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Η απολογία της παρακολουθείται στενά από τις αρχές και τα ΜΜΕ, καθώς ενδέχεται να δώσει νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση, ενώ αναμένεται να είναι πολύωρη. Την ίδια ώρα ο συνήγορος της κατηγορουμένης προϊδεάζει για συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής τονίζει ότι «αυτή η υπόθεση έφτασε σε σύλληψη και ομολογία με απόφαση του εισαγγελέα να πετάξει έξω τους ιατροδικαστές από τη διερεύνηση. Για μας η αλήθεια ήταν προφανής από την αρχή. Εγώ με το που πήρα την υπόθεση της Κατερίνας το πρώτο πράγμα όπου είπα είναι ότι εδώ έχουμε βασικά στοιχεία ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποκλειστεί αυτή η περίπτωση».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο γυναίκες αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ ήταν αυτές, οι οποίες ξεκλείδωσαν την 25χρονη και απέσπασαν την ομολογία της για τους θανάτους των 4 βρεφών.

Η καθ’ ομολογίαν παιδοκτόνος έχει αναφερθεί στην ιδιαίτερα τεταμένη σχέση που διατηρούσε με τη μητέρα της, η οποία από το Νοέμβριο του 2024, είχε στραφεί εναντίον της κόρης της. Μάλιστα αναμένεται ότι θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες και προς τους κρατικούς λειτουργούς.

Η συνήγορος της μητέρας της Ειρήνης Μουρτζούκου, τόνισε ότι «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και ιδίως μετά το θάνατο του Παναγιωτάκη η ίδια εξέφρασε τα υπόνοιές της και απευθύνθηκε στις αρχές είναι από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τις αρχές έχει καταθέσει και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Τα πορίσματα 4 εμπειρογνώμων διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και οι 80 μαρτυρικές καταθέσεις που είχαν λάβει αστυνομικοί της Ασφάλειας ήταν συντριπτικά εναντίον της 25χρονης, καθώς προέκυπτε ότι τα παιδιά, αντίθετα από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν είχαν χάσει τη ζωή τους από παθολογικά αίτια αλλά ήταν θύματα εγκληματικής ενέργειας.

Για το λόγο αυτό έχει διαταχθεί και η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος ιατροδικαστών που υπηρέτησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσίας Πατρών.

Πού εστιάζουν οι αρχές

Την ίδια ώρα, οι Αρχές εστιάζουν στον θάνατο του Παναγιωτάκη, ενώ μέχρι τότε υπάρχει ένας ιδιότυπος αγώνας με τον χρόνο σε σχέση με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» ακόμα περισσότερο την 25χρονη, προκειμένου να δουν αν θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια ομολογία και για το τι έχει συμβεί με το πέμπτο βρέφος της συγκεκριμένης υπόθεσης, τον Παναγιωτάκη.

Έτσι λοιπόν, με βάση την κατάθεση την οποία είχε δώσει, αναμένεται να δούμε τι θα υποστηρίξει και αν θα κρατήσει την ίδια στάση που είχε και στους αστυνομικούς και τα όσα υποστήριξε, μιας και εκεί θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και στην ανακρίτρια για το πώς έγιναν οι δολοφονίες αυτές, πώς αφαίρεσε δηλαδή τη ζωή των παιδιών. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο δεν το έχει αναφέρει η ίδια, καθώς λέει ότι δεν θυμάται τα δευτερόλεπτα εκείνα και το πώς ακριβώς έδρασε.

Αναμένεται να δούμε αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές, με τον συνήγορό της να αναφέρει πως αναμένονται σοκαριστικές αποκαλύψεις στην επίσημη κατάθεση.

Το ψυχολογικό της προφίλ: «Κατακερματισμένος μητρικός δεσμός και κοινωνική σιωπή πίσω από τις παιδοκτονίες»

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο: μητέρες που δολοφονούν τα παιδιά τους, το ένα μετά το άλλο», τόνισε η σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κική Μερτζάνη, μιλώντας στο ΕΡΤNews και τον Δημήτρη Κοτταρίδη, για τις δύο υποθέσεις παιδοκτονίας που συγκλόνισαν τη χώρα. Όπως επισήμανε, «ο μητρικός δεσμός έχει κατακερματιστεί. Δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που αυτό συμβαίνει, αναδύεται το μίσος και ο φθόνος — να σκοτώσω μέχρι αφανισμού».

Σύμφωνα με την κ. Μερτζάνη, οι περιπτώσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου δεν μπορούν να ερμηνευτούν με έναν ενιαίο ψυχολογικό όρο ή διάγνωση, καθώς «το φαινόμενο της παιδοκτονίας είναι πολυδιάστατο», αλλά αναδεικνύουν βαθιές διαταραχές στον δεσμό μητέρας–παιδιού και «σιωπηλές» κοινωνικές δυναμικές. «Κανένα παιδί δεν γεννιέται δολοφόνος. Το περιβάλλον, η σιωπή και τα τραύματα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα», εξήγησε.

Αναφερόμενη στην κοινωνική ανοχή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ότι δεν φαίνονται τα σημάδια. Δεν τους δίνουμε σημασία» και χαρακτήρισε «κανονικότητα» για τέτοιες οικογένειες τα έντονα συναισθήματα φόβου, θυμού, οργής και μίσους.

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος επεσήμανε ότι η ιδανική εικόνα της ελληνικής οικογένειας δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Όπως τόνισε, «ο θεσμός της οικογένειας είναι πολυεπίπεδος και μπορεί να γεννά συγκρούσεις, εντάσεις, ακόμη και παθολογίες. Πρέπει να φύγουμε από το στερεότυπο της εξιδανικευμένης οικογένειας».

Ο ίδιος ζήτησε να ενισχυθούν οι σχολικές και κοινωνικές δομές παρακολούθησης παιδιών με αποκλίνουσες συμπεριφορές, επισημαίνοντας ότι «το να αποφύγουμε ένα φονικό μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας κρεβατοκάμαρας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Η κ. Μερτζάνη συμπλήρωσε πως η ευθύνη της κοινωνίας δεν εξαντλείται στην καταδίκη του εγκλήματος: «Πρέπει να αναρωτηθούμε πού ήμασταν πριν την πράξη. Όταν κατακερματίζεται ο μητρικός δεσμός και αναδύεται το μίσος, φτάνουμε στον αφανισμό του άλλου ατόμου».

Τέλος, ο Γιάννης Βλάχος υπενθύμισε την πίεση που δέχονται οι οικογένειες σήμερα και επικαλέστηκε στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», σύμφωνα με τα οποία οι καταγγελίες για βία κατά παιδιών το πρώτο εξάμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 300%: «Αυτό θα έπρεπε να μας έχει ήδη χτυπήσει καμπανάκι», κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110