Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Μιανμάρ

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του πυροβολικού κοντά στα σύνορα με την Κίνα, που πηγές στην περιοχή απέδωσαν στις δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Μιανμάρ

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε χθες Τρίτη αυτή που χαρακτήρισε «επίθεση του στρατού» της Μιανμάρ εναντίον καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του πυροβολικού κοντά στα σύνορα με την Κίνα, που πηγές στην περιοχή απέδωσαν στις δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί επίθεσης του στρατού της Βιρμανίας εναντίον καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων (...) στην πολιτεία Κατσίν την 9η Οκτωβρίου», τονίζει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ και χρησιμοποιεί την ιστορική ονομασία της ασιατικής χώρας, που άλλαξε επί παλαιότερου στρατιωτικού καθεστώτος.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του στρατιωτικού καθεστώτος, οι οποίες έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 και εξακολουθούν να επιδεινώνουν την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση σε όλη την περιφέρεια», προστίθεται στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίθεση είναι από τις πιο πολύνεκρες εναντίον αμάχων αφότου ο στρατός ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου 2021 τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, στο έναυσμα εμφύλιου πολέμου με κίνημα αντίστασης και με ένοπλες αυτονομιστικές οργανώσεις σε όλη τη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο καταυλισμός, περίπου 5 χιλιόμετρα από βάση ανταρτών του Στρατού Ανεξαρτησίας της Κατσίν (ΣΑΚ), στην κοινότητα Λάιζα, επλήγη από το πυροβολικό.

Στη Λάιζα και γύρω από αυτή ζουν πολλοί άμαχοι που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι εκτοπισμένοι της σύρραξης στη Μιανμάρ ξεπερνούν το εκατομμύριο.

Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η πρεσβεία της Βρετανίας στη Γιανγκόν επίσης κατηγόρησαν τον στρατό για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στην Κατσίν. Η πρώτη έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από τη χούντα.

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος αρνήθηκε πως ευθύνονται οι ένοπλες δυνάμεις για το μακελειό και υποστήριξε πως η τραγωδία ίσως οφειλόταν σε αποθηκευμένα πυρομαχικά των ανταρτών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο κύμα φονικής καταστολής το οποίο ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.100 άνθρωποι, κατά τους αριθμούς οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ