Mητσοτάκης για ΟΑΚΑ: «Επενδύουμε 57 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρησή του»
Στο θέμα του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σειρά ερωτημάτων προκαλεί το προσωρινό «λουκέτο» στο Ολυμπιακό Στάδιο, λόγω των προβλημάτων στατικότητας, που διαπιστώθηκαν στα δύο στέγαστρα Καλατράβα. Για το θέμα υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση, ώστε να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν αδικήματα, όπως έκθεση σε κίνδυνο, και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι το στάδιο θα επαναλειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια και έκανε γνωστό ότι -ήδη- έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ η μελέτη, για να εξεταστούν εκ νέου τα επίμαχα σημεία της. Στο θέμα του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες ενώ τόνισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης «και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του».
Αναλυτικά ανέφερε: «Θα περάσω σε ένα θέμα που “άνοιξε” την Παρασκευή και έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ΟΑΚΑ. Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».
Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών θα μπει το ΟΑΚΑ μετά την απόφαση για προσωρινό κλείσιμο του εμβληματικού σταδίου.
-Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
-Υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους;
-Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα διερευνήσει η προκαταρκτική έρευνα την οποία παρήγγειλε ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος ενώ τα αδικήματα που μπαίνουν στο προσκήνιο προς διερεύνηση είναι για έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας
Ο χρονικός ορίζοντας της αναστολής λειτουργίας του ΟΑΚΑ παραμένει άγνωστος. Δεν πρόκειται όμως για λουκέτο διεμήνυσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: «θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Στάμου, βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα για λόγους ασφαλείας.
Ανασφάλεια και αμείλικτα ρωτήματα προκάλεσε το πόρισμα της τεχνικής μελέτης που αποκαλύπτει πως οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, κάνει λόγο για χρόνια έλλειψη συντήρησης: «είδα σκουριές ήρθε η τεχνική υπηρεσία και λέει πρόεδρε εδώ θέλουμε συντήρηση, μετά βλέπουμε ότι έχει λήξει ήταν η εποχή των μνημονίων τότε όταν από την γραμματεία αθλητισμού είπαν ότι κάλεσαν την κατασκευάστρια εταιρία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17-18 εκατομμύρια για να κάνει την συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα».
Από την πλευρά του ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης ανέφερε ότι «από καιρό σε καιρό πέφτανε κομμάτια, περνώντας από εδώ και βλέποντας με τα κιάλια μου βλέπω ότι υπάρχουν σκουριασμένα κομμάτια και πέραν αυτού είχα κάνει μετρήσεις δονήσεων παλιά. Αυτό το στέγαστρο έχει μόνιμες δονήσεις, αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο όριο δημιουργούν κόπωση».
Η ταλάντωση των κερκίδων που αποτυπώθηκε σε βίντεο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα το 2018 και είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου δεν εγείρει ζητήματα ασφάλειας τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης «Η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος»..
Για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια μίλησε ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης μιλώντας στην ΕΡΤ: «Περνούσες και σε έπιανε η καρδιά σου, ήταν όλα σπασμένα διαλυμένα, ούτε να καθαρίσουν δεν ερχόταν. Τώρα άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα».
Μετά την αναστολή τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αθλητική κοινότητα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Όπως εξηγεί ο κ. Βολικάκης «δεν υπάρχει άλλο ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα, αναγκαστικά τώρα ο κάθε αθλητής πρέπει να πληρώσει να φύγει στο εξωτερικό που το μπάτζετ ανεβαίνει πάρα πολύ για να κάνει την προετοιμασία του».
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακυβεύεται. Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».
Δράση τώρα αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που σε συνεργασία με επιστήμονες του Πολυτεχνείου θα διερευνήσουν τα επίμαχα στοιχεία της τεχνικής μελέτης η οποία οδήγησε στην αναστολή κάθε δραστηριότητας του Ολυμπιακού Σταδίου.
Πηγή: ertnews.gr