Ελλάδα - Τουρκία: Όλα όσα συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. 

Ελλάδα - Τουρκία: Όλα όσα συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, έδωσε ως απτό αποτέλεσμα τον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών στον οδικό ελληνοτουρκικό χάρτη.

Εκτός από τον πολιτικό διάλογο που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ, συμφωνήθηκε οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να πραγματοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου και κυρίως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό πρώτον σημαίνει ότι έχει υπάρξει μία έμπρακτη διάθεση να τηρηθεί το moratorium προκλητικών πράξεων στο Αιγαίο, αλλά και εμπρηστικών δηλώσεων, έστω και εάν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται πλήρως. Και δεύτερον ότι τώρα μπαίνουν οι δύο πλευρές «στα βαθιά» του διαλόγου, καθώς ο πολιτικός διάλογος αφορά και τη διερεύνηση της δυνατότητας μίας συμφωνίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, έστω και εάν η Χάγη είναι ακόμη μακριά, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Στις ανακοινώσεις και των δύο πλευρών, που ήταν παρόμοιες σε μία ακόμη ένδειξη του καλού κλίματος, δεν έγινε φυσικά καμία αναφορά στα «καυτά» αυτά θέματα. Ο πρωθυπουργός έκανε πάντως λόγο για μία παραγωγική συνάντηση και δεν έκρυψε ότι στόχος του είναι καταρχάς στη Θεσσαλονίκη να υπογραφεί μία συμφωνία για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στην πολιτική προστασία. Η Αθήνα αποδίδει ούτως ή άλλως σημασία στην προώθηση της «θετικής ατζέντας» με ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», που βοηθούν να μειώνεται η ένταση.

Η ελληνική πλευρά έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι συζητήθηκε το μεταναστευτικό, προβάλλοντας και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ότι ετέθη η τουρκική πλευρά προ των ευθυνών της.

Όσο για τα «βαριά» πολιτικά ζητήματα, η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα πως δε βιάζεται. «Δεν βάζουμε χρονοδιαγράμματα, τα θέματα είναι περίπλοκα, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη» έλεγε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «η Χάγη είναι μακριά, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι εντάσεις με την Τουρκία».

Η Άγκυρα πάντως επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην Κύπρο, πριν προχωρήσει σε διάλογο με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ κάλεσε ειδικότερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

Η Αθήνα όμως, όπως βέβαια και η Λευκωσία, δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να επαναλάβει άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία σήμερα στη ΓΣ του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε μάλιστα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Ο δρόμος για τη Χάγη περνά επομένως και μέσα από την Κύπρο, ωστόσο είναι ούτως ή άλλως ένας μακρύς δρόμος, γεμάτος επικίνδυνες στροφές για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι εύκολο δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε μία συζήτηση που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως και ορισμένες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και άρα θα προκαλούσε εσωκομματικές αντιδράσεις και πίεση εκ δεξιών του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: news247.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110