Μητσοτάκης: «Κάνω έκκληση στους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας»

Έκκληση στους πολίτες να υπακούουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: «Κάνω έκκληση στους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας»

«Έχουμε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο που εστιάζεται στην Μαγνησία και τον Βόλο και κάνω έκκληση στους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια πολύ καλή τουριστική περίοδο στη χώρα αλλά και για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την πολιτική προστασία, με πολύ δύσκολες πυρκαγιές.

«Το φετινό καλοκαίρι μας θύμισε τις δυο όψεις του Ιανού. Μια πολύ καλή τουριστική περίοδος καθώς αναμένονται έσοδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την Πολιτική προστασία. Είχαμε πολύ δύσκολες πυρκαγιές και ιδίως η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά που είχαμε στην πατρίδα μας και την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο που εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία και το Βόλο αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλία και κάνω μια έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πρέπει να διαχειριζόμαστε τόσο ακραία φαινόμενα χωρίς την συνεργασία των πολιτών. Και αν η Πολιτική Προστασία ενθαρρύνει τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους, αυτό θα πρέπει να κάνουν όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ακραία φαινόμενα».

«Βέβαια ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, είδαμε τις πλημμύρες στην Ισπανία και το λεω αυτό γιατί δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση δεν αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις πρέπει να γίνει πιο ανθεκτικό. Η αλήθεια είναι ότι φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών και εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε τόσο καλά όσα θα θέλαμε. Και αυτό μας υποχρεώνει στα στρέψουμε το βλέμμα μας στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι την Παρασκευή στον Έβρο θα εξαγγείλει άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, «ώστε να δώσουμε στην φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς και ταυτόχρονα βέβαια να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό».

«Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει όλο και πιο ψηλά και τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες είτε μιλάμε για φωτιές είτε για πλημμύρες, εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης

Απαιτείται συστράτευση της κοινωνίας και του κράτους όλα τα επίπεδα. Διότι πια φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν στο υποσυνείδητό μας θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια από δω και στο εξής θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα».

Πηγή: cnn.gr