Φωτιές: Νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής - Ποιες περιοχές εμπνέουν ανησυχία

Σε Δερβενωχώρια και Λουτράκι παραμένουν οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Φωτιές: Νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής - Ποιες περιοχές εμπνέουν ανησυχία

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε την Τρίτη (18/7) στις 18:35, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές, με τις πιο απειλητικές να είναι αυτές σε Δερβενοχώρια όπου η πυρκαγιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου που δεν έχει ελεγχθεί ακόμη.

Αναλυτικά, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

47 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

Η δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και έχουν πλέον ελεγχθεί, ήταν:

  • στην Ηρακλειά Ηλείας,
  • δύο ακόμη πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί Αττικής, η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της λεωφόρου Αθηνών,
  • στην Καλλονή Λέσβου
  • στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών και
  • στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και
  • στο Σέσκλο Μαγνησίας

Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή, πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία που θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένουμε στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Συνεπώς, για αύριο Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.

Εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των οικισμών προς Μάνδρα.

Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή για το συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 ακόμη από Γαλλία.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ»