Αρτοποιός για πυρκαγιές: Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα - Ποιο ανησυχεί την Πυροσβεστική (vids)

Την εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Αρτοποιός για πυρκαγιές: Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα - Ποιο ανησυχεί την Πυροσβεστική (vids)

Όπως είπε η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Επί τόπου επιχειρούν, 140 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρες ομάδες, 48 οχήματα 6 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, ενώ επί τόπου βρίσκονται, Ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, υδροφόρες και εθελοντές πυροσβέστες.

Σε ότι αφορά τη φωτιά στο Λουτράκι είπε πως βρίσκεται σε ύφεση και ότι υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κατοικίες η καταγραφή των οποίων θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Στην περιοχή αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μέτωπο της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες, ενώ αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν 230 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.

Η φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, βρίσκεται σε ύφεση.

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η διασφαλιση ανθρωπινης ζωής και η προστασία των δημόσιων υποδομών και της περιουσίας των πολιτών.

«Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε, ο Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως σημείωσε, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των πληρωμάτων των πυροσβεστικών μέσων προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων, ενώ έχουν προωθηθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από περιφέρειες της Ελλάδας.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλα και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Να σημειωθεί ότι με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι που πνέουν στα Δερβενοχώρια, από το πρωί έχουν αρχίσει και πάλι να ενισχύονται.

Την δύσκολη εικόνα επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική, όπως αναφέρει η φωτιά στα Δερβενοχώρια «έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Η πυρκαγιά είναι σε μία χαράδρα» και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση κινείται προς της περιοχή της Μάνδρας και της Μαγούλας.

Οι κάτοικοι μάλιστα έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τη νύχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στην Οινόη ξεκίνησαν οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις των εναέριων μέσων και σε λίγη ώρα θα αρχίσουν να επιχειρούν. Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύκτια και το μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Το παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί κατοικίες. Οι άνεμοι ωστόσο που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και καθιστούν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Σε εξέλιξη αν και με καλύτερη εικόνα είναι το πύρινο μέτωπο στην Αττική, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή του Νέου Κουβαρά και γρήγορα επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα. Πολύ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια ενώ έχουν καταστραφεί και αρκετά αυτοκίνητα. Οι ελπίδες εστιάζονται στο να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ώστε η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο να αντιμετωπιστεί εντός της ημέρας.

Ενεργό είναι σύμφωνα με την πυροσβεστική και το μέτωπο στο Λουτράκι, όπου από το πρωί άρχισαν να επιχειρούν εναέρια μέσα. Χίλια στρέματα έχουν γίνει στάχτη ενώ έχουν καεί και σπίτια σε οικισμούς γύρω από το Λουτράκι. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής εστιάζονται στο να μην περάσει η φωτιά σε οικισμούς νότια της εθνικής οδού. Η παλαιά εθνική που χθες Δευτέρα είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα είναι πλέον ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Συναγερμός και σήμερα Τρίτη

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η σημερινή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ.

Πηγή: cnn.gr