Επίθεση στις Κινέζες που συναντήθηκαν με την Τζάνετ Γέλεν – «Κατάσκοποι των ΗΠΑ, πρόδωσαν την Κίνα»

Εθνικιστές κατακεραύνωσαν online τις γυναίκες οικονομολόγους και επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών στην Κίνα, κατηγορώντας τις πως «πρόδωσαν τη χώρα τους». 

Επίθεση στις Κινέζες που συναντήθηκαν με την Τζάνετ Γέλεν – «Κατάσκοποι των ΗΠΑ, πρόδωσαν την Κίνα»

Παρότι η Τζάνετ Γέλεν δεν κατονόμασε τις γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε, μια σειρά φωτογραφιών της συνάντησης που κυκλοφόρησαν στο Weibo, το Twitter της Κίνας, έγινε αφορμή να αναγνωριστούν και να δεχτούν καταιγισμό επικρίσεων και αποδοκιμασιών.

«Δεν υπάρχει γεύμα χωρίς τίμημα. Πρέπει τώρα να δώσουν στοιχεία επιδόσεων» ανέφερε ο Σεν Γι, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Φουντάν – που διατηρεί πάνω από δύο εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα, υπαινισσόμενος πως οι γυναίκες αυτές από τον επιχειρηματικό και οικονομικό χώρο πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα στην αμερικανική κυβέρνηση.

Επίθεση στις Κινέζες που συναντήθηκαν με την Τζάνετ Γέλεν – «Κατάσκοποι των ΗΠΑ, πρόδωσαν την Κίνα»-1
Φωτ.: ΑΡ

Γρήγορα, το διαδικτυακό μπούλινγκ επικεντρώθηκε σε δύο γυναίκες που πόσταραν online την εμπειρία τους με τη Γέλεν: Την Λιου Κιουάν, διευθύνουσα σύμβουλο του Economist Group για την ευρύτερη Κίνα, και την Χάο Τζινγκφάνγκ, συγγραφέα και πρώην στέλεχος του China Development Research Foundation.

Πολλοί χρήστες κατηγόρησαν τη Χάο σαν «κατάσκοπο της Αμερικής», ενώ ένα ποστ με περίπου 600 σχόλια επέκρινε την ελίτ των γυναικών, λέγοντας ότι «δεν έχουν δουλέψει σε εργοστάσια».

Η συνάντηση της Γέλεν με γυναίκες σε καίριους τομείς στην Κίνα είχε στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος στην εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ηγετικές και χάραξης πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της στο Πεκίνο, στο πλαίσιο ομαλοποίησης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, η κινεζική κυβέρνηση προώθησε μόνο άντρες αξιωματούχους για συναντήσεις μαζί της, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Το βιώνω διαρκώς όταν είμαι σχεδόν η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο. Είμαι σίγουρη πως πολλές από εσάς έχετε την ίδια εμπειρία στα τραπέζια λήψης αποφάσεων» είπε η Γέλεν στις γυναίκες.

Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά σε διάστημα 25 χρόνων, ο Σι Τζιπίνγκ απέκλεισε τις γυναίκες από την ηγεσία στο περασμένο συνέδριο του ΚΚΚ. Επιπλέον, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπογεννητικότητα – ρεκόρ, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στο ρόλο της μητέρας και νοικοκυράς.

Πηγή: Bloomberg, kathimerini.gr