Το τελικό "σπριντ" Μητσοτάκη για μία ευρεία αυτοδυναμία

"Μία και απόψε" για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η ΝΔ φαίνεται να περνά τον πήχη της αυτοδυναμίας, θέλει όμως όσο περισσότερες έδρες. Η "απειλή" των μικρών δεξιών κομμάτων.

Το τελικό "σπριντ" Μητσοτάκη για μία ευρεία αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως στις εκλογές της Κυριακής “έχει στο τσεπάκι της” την αυτοδυναμία, ακόμη και στο (μάλλον απίθανο) σενάριο εννιακομματικής Βουλής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ήδη τον πήχη ψηλά, ζητώντας μία ευρεία και ισχυρή αυτοδυναμία, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε “διαρθρωτικές αλλαγές”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερες από τις 158 έδρες που είχε λάβει η ΝΔ το 2019. Και αντίπαλος σε αυτή την προσπάθεια είναι η “χαλαρή ψήφος” και κυρίως τα μικρά κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Ως γνωστόν, ο πήχης της αυτοδυναμίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, ενώ καθώς το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, ρόλο παίζει και το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Και οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Pulse, GPO και Alco) δείχνουν ως πιθανότερο σενάριο μία επτακομματική Βουλή με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου να κυμαίνεται περίπου στο 10%. Η δε ΝΔ φαίνεται αν μη τι άλλο να κρατά τα ποσοστά της 21ης Μαϊου.

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής, η ΝΔ φτάνει τις 162 έδρες, ενώ ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο της εννιακομματικής Βουλής δεν πέφτει κάτω από 155 έδρες και σε εξακομματική Βουλή φτάνει τις 166 έδρες.

Ο κ. Μητσοτάκης στην τελική εκλογική ευθεία είχε εστιάσει στο να ανακόψει νέες διαρροές προς τα δεξιά και ακόμη και να πάρει πίσω ψηφοφόρους που στις 21 Μαϊου είχαν επιλέξει Ελληνική Λύση ή Νίκη. Και τα δύο αυτά κόμματα πάντως φαίνεται να κινούνται σε τροχιά εισόδου στη Βουλή (αν και η Νίκη πέφτει και κινείται οριακά), όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, με τους Σπαρτιάτες να παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο, καθώς όλα αυτά τα κόμματα αντλούν κυρίως από τη “γκρίζα ζώνη” αναποφάσιστων και “αντισυστημικών” δηλαδή ακροδεξιών ψηφοφόρων. Το δε ΜεΡΑ25 σε ορισμένες μετρήσεις φαίνεται να "σηκώνει κεφάλι" αλλά οριακά.

“Απέχουμε πολύ από το να έχουμε μία ακροδεξιά στην Ελλάδα η οποία να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Ούτε τώρα εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό”, δήλωσε πάντως χθες ο κ. Μητσοτάκης στο Mega.

“Και δεν είμαι σίγουρος όλα αυτά τα κόμματα και τα κομματίδια τα οποία έχουν εμφανιστεί στα δεξιά της ΝΔ τελικά τι διαδρομή θα έχουν και πόσο θα αντέξουν στο χρόνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος”, πρόσθεσε, δείχνοντας να θεωρεί ιδίως τη “Νίκη” ως διάττοντα αστέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι έχουν ίσως πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από την πολιτική την οποία άσκησε η ΝΔ αυτά τα τέσσερα χρόνια.” Και έκανε λόγο για “μία συνειδητή προσπάθεια καπηλείας τού θρησκευτικού συναισθήματος, πολύ υπόγεια”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει όμως μόνο να πάρει πίσω ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα δεξιά, αλλά θέλει και να κρατήσει όσους ψήφισαν ΝΔ στις 21 Μαϊου και ενδεχομένως όσο ανεβαίνει και ο υδράργυρος να επιλέξουν παραλία, καθώς και τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο παλιό τους κόμμα για να το ενισχύσουν στην αντιπολίτευση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου λοιπόν να “ψωνίζει” και από τα τρία αυτά ακροατήρια, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε χθες: “Θεωρώ τον εαυτό μου έναν προοδευτικό μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονες θα έλεγα πατριωτικές ευαισθησίες”. Και υποστήριξε ότι πολιτικές που λύνουν προβλήματα δεν είναι κεντρώες, δεξιές ή αριστερές, θέλοντας να απευθυνθεί και στο πιο απολιτίκ κοινό.

Σημειωτέον πάντως ότι εν τέλει ο πιο καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της Κυριακής θα είναι η συμμετοχή.

Πηγή: news247.gr