Μητσοτάκης: Δεν περίμενα αυτή την διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Κάθε πολίτης που ψηφίζει την ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα αυτή την διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Ήξερα ότι πηγαίναμε καλά», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν περίμενα αυτή τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει».

Μιλώντας στον Alpha, είπε ότι «ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που πέραν της ικανοποίησης με γεμίζει και με μεγάλη ευθύνη».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «κερδίσαμε εμείς και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – και τα δύο ισχύουν. Κέρδισε και η κοινωνία, καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς». «Δεν νομίζω να υπήρχε πρωθυπουργός στη μεταπολίτευσης που λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και υβρίστηκε περισσότερο από μένα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση – δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και εκφράζω την ευχή να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά για τα προβλήματα της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «οι πολίτες θα κρίνουν το δίλημμα Τσίπρας ή Ανδρουλάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν μία Ελλάδα μέσα από τον φαντασιακό τους κόσμο, μία Ελλάδα που δεν υπήρχε». Πρόσθεσε δε ότι «από τον κ. Ανδρουλάκη άκουσα μόνο έναν επιδερμικό λόγο – θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα του 80’, αυτός ο πολιτικός λόγος δεν έχει αντανάκλαση στην κοινωνία». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις 2 μονάδες από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «αυτό το ποσοστό δεν το λες και θρίαμβο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αλλαγή υποδείγματος στην άσκηση της διακυβέρνησης, αλλά και στον προεκλογικό λόγο: «Κι εγώ ο ίδιος τσακαλώθηκα πολλές φορές, μπήκα μπροστά στα προβλήματα, πήρα την ευθύνη».

Γιατί βάφτηκε “γαλάζιος” ο χάρτης

«Ο χάρτης βάφτηκε “γαλάζιος” γιατί πήγαμε σε όλες τις περιφέρειες είπαμε τι θα κάνουμε για τις περιφέρειες τους», είπε, αναφέροντας ότι «στο Πέραμα πήραμε 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κοίταξαν κομματικές παρωπίδες». Και σημείωσε ότι «αυτό λέει πολλά για το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής μας – και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους».

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά που έλαβαν κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., κάλεσε τους ψηφοφόρους να «δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να προλάβει συμπτώματα χαλάρωσης: «Πιο πολύ θα μετρήσει για τα στελέχη της Ν.Δ. τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές παρά το τι θέση είχαν στις προηγούμενες».

«Η απλή αναλογική αυτοαναφλέχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο», είπε, συμπληρώνοντας ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η αυτοδυναμία, ενώ για την επόμενη ημέρα είπε ότι υπάρχει πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία, πρέπει να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων», τόνισε.

«Οι αυτοδύναμε κυβερνήσεις, δεν είναι ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου ψήγμα αλαζονείας ή αυταρέσκειας».

Κληθείς να απαντήσει το ότι τη νύχτα των εκλογών υπήρξε αλαζονεία σε κάποια στελέχη της Ν.Δ., που έσπευσαν να πουν ότι η κυβέρνηση θα έχει 180 βουλευτές και θα αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις, δεν εκφράζουν τη δική μου φιλοσοφία».

«Η Ν.Δ. θα καταθέσει μια φιλόδοξη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης.

Πηγή: kathimerini.gr