Πέτρος Φιλιππίδης: Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για τα εγκλήματα που του αποδίδονται

Η ώρα της κρίσης για τον Πέτρο Φιλιππίδη έφτασε, καθώς αναμένεται να ακούσει τις αποφάσεις των δικαστών για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση και τις δύο απόπειρες βιασμού που του αποδίδονται.

Πέτρος Φιλιππίδης: Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για τα εγκλήματα που του αποδίδονται

Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (8/2), ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ακούσει την κρίση των δικαστών που επί σχεδόν έναν χρόνο τον δικάζουν για περιπτώσεις βαριάς σεξουαλικής βίας κατά τριών συναδέλφων του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από μία μακρά διαδικασία, θα ανακοινώσει στον κατηγορούμενο και στις τρεις γυναίκες που, παρακινημένες από το ελληνικό meToo προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, αν κρίνει αθώο ή ένοχο και για ποιες πράξεις τον επιφανή ηθοποιό που δικάζεται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού.

Η απόφαση των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων θα είναι η απάντησή τους σε όσα ακούστηκαν επί σχεδόν έναν χρόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου: Μαρτυρίες των ίδιων των ηθοποιών που κλαίγοντας περιέγραψαν όσα καταγγέλλουν, μαρτυρίες συναδέλφων τους που κατέθεσαν για "το άλλο πρόσωπο" του επιφανούς καλλιτέχνη, αλλά μαρτυρίες που υπερασπίστηκαν τον κατηγορούμενο ως έναν "ιδιόρρυθμο, τελειομανή πλην όμως τρυφερό και δοτικό άνθρωπο".

Στην στάθμιση του δικαστηρίου θα συμπεριληφθούν όσα είπε θυμωμένος στην απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης, αρνούμενος όσα του καταλογίζονται. Θα μετρήσουν, επίσης, και όσα δέχθηκε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας Έδρας Στέλλα Στόγια που ζήτησε την αθώωσή του, λόγω αμφιβολιών, για τον βιασμό της πρώτης καταγγέλλουσας, και την ενοχή του για τις δύο απόπειρες σε βάρος της δεύτερης και της τρίτης ηθοποιού.

Ποια δεδομένα βάρυναν στην κρίση των δικαστών; Ποιος εν τέλει έπεισε το δικαστήριο που κλήθηκε να εξετάσει μία δύσκολη υπόθεση που αφορά τα λεγόμενα "αθέατα εγκλήματα"; Οι τρεις ηθοποιοί που στάθηκαν στο βήμα και μίλησαν για τις πιο οδυνηρές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος ή ο πλέον προβεβλημένος και μέχρι πρότινος ισχυρός στον θεατρικό χώρο ηθοποιός που τους είπε "λένε ψέματα! Είμαι αθώος";

Στην έναρξη της δίκης οι τρεις ηθοποιοί στάθηκαν απέναντι στους δικαστές και με τον τρόπο που μπορούσε η καθεμία, μίλησαν για εκείνα που κατήγγειλαν. Δύο από αυτές ζήτησαν και κατέθεσαν με τις πόρτες του δικαστηρίου κλειστές, θέλοντας να αποφύγουν τη δημόσια έκθεση τους, περιγράφοντας με δυσκολία την βία που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν αναζητώντας δουλειά από τον κατηγορούμενο. Τα φερόμενα θύματα κατέθεσαν πως πλην της σωματικής βίας υπέστησαν και ψυχολογική καθώς η απειλή του κατηγορούμενου για αυτές ήταν πως το "όχι" το δικό τους θα σήμαινε επαγγελματικό αποκλεισμό.

Ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιππίδης απολογούμενος δήλωσε αθώος, δήλωσε πως δεν του έλειπαν οι θαυμασμοί, πως δεν του χρειαζόταν να κάνει όσα περιγράφονται στην δικογραφία, όντας "χορτασμένος από αγάπη και καταξίωση". Είπε επίσης πως όλη η υπόθεση σε βάρος του αφορά τη μήνιν συγκεκριμένων συναδέλφων του που δεν τους έδωσε ρόλους και θέλησαν "να με βγάλουν από το θέατρο... για να πάρουν άλλοι τα ηνία". Ο επιφανής καλλιτέχνης, στο πλευρό του οποίου στέκεται από την πρώτη στιγμή η σύζυγος και ο γιος του, δήλωσε στους δικαστές πως μπορεί να υπήρξε άπιστος "αλλά όχι βιαστής".

Η υπόθεση

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο ηθοποιός φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς , το 2010 και το 2014.Σε δύο από τις περιπτώσεις οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση του καταλογίζεται ότι επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του ,μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα .

Στο βούλευμα που εκδόθηκε για την παραπομπή του, οι δικαστές αναφέρουν πως "είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών".

Παράλληλα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Φιλιππίδης δρούσε "εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας”, απομόνωνε τα θύματά του φερόμενος "με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους".

Χαρακτηρίζεται δε "αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του" καθώς απηύθυνε "χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του".

Το ιστορικό της δίκης

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με τον ηθοποιό να μετάγεται από την φυλακή στο εδώλιο, καθώς τον Ιούλιο του 2021 είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του.

Στην πορεία της δίκης, ήταν το ΜΟΔ, που τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο θιασάρχης μπορεί να βγει από την φυλακή και του επέβαλε περιοριστικούς όρους. Στην πρόταση της για την έξοδο του ηθοποιού από την φυλακή, η Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως δεν θεωρεί πως ο κατηγορούμενος, παραμένει επικίνδυνος για την διάπραξη νέων αδικημάτων καθώς πλέον "είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του, δηλαδή σε θεατρικούς χώρους".

Στο δικαστήριο βρέθηκαν όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των τριών γυναικών γνωστοί ηθοποιοί, πολλοί εκ των οποίων ανέβηκαν και στο βήμα του μάρτυρα, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, η Κάτια Δανδουλάκη, η Εβελίνα Παπούλια, η Θάλεια Ματίκα, η Λένα Δροσάκη, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.α

Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη, Αναστασοπούλου ζητούν δικαιοσύνη με μία και μόνο κίνηση
Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη, Αναστασοπούλου ζητούν δικαιοσύνη με μία και μόνο κίνηση EUROKINISSI

Στην πλευρά του κατηγορούμενου στάθηκαν με τις καταθέσεις τους ως μάρτυρες υπεράσπισης οι ηθοποιοί Ελίνα Ακριτίδου, Βίκυ Πρωτογεράκη, μία πρώην και μία νυν στελέχη του Εθνικού Θεάτρου κ.α

Η εισαγγελική πρόταση

Στις 13 του περασμένου Ιανουαρίου η Εισαγγελέας Έδρας του ΜΟΔ κ. Στόγια στην πρόταση της ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ένοχο τον ηθοποιό για τις δύο απόπειρες βιασμού που κατήγγειλαν η δεύτερη και η τρίτη συνάδελφοι του και να τον αθωώσουν λόγω αμφιβολιών από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση που τον βαρύνει μετά την καταγγελία της πρώτης ηθοποιού.

Η αθωωτική εισαγγελική κρίση σχηματίστηκε καθώς η καταγγέλλουσα διαφοροποιήθηκε στις διαδοχικές καταθέσεις που έδωσε στις αρχές, γεγονός που όπως είπε η κ. Στόγια της δημιούργησαν ερωτηματικά: "Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως "η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε τρία διαφορετικά πράγματα".

Ανέφερε επίσης η εισαγγελική λειτουργός πως οι διαφοροποιήσεις που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων.

Όπως είπε η κ. Στόγια: "Μου έκανε εντύπωση που η πρώτη καταγγέλλουσα είπε πως θα δεχθεί αναπαράσταση μόνο εάν συμμετέχει ο κατηγορούμενος. Με τον βιαστή σου όμως δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ..Ποια από όλες τις εκδοχές είναι η αλήθεια; Εκείνα που είπε στο ΣΕΗ ,στον Εισαγγελέα, στην Ανακρίτρια ή στο δικαστήριο; Οι διαφοροποιήσεις δημιουργούν αμφιβολίες για την νομική αποτύπωση δεδομένων".

Όσον αφορά τις δύο υποθέσεις για τις οποίες ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν. Ζήτησε επίσης από τους δικαστές να μην δεχθούν τα περί “συναινετικού σεξ” που προβάλλει ο κατηγορούμενος.

Όπως είπε για την δεύτερη καταγγέλλουσα: "αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ;".

Αντίστοιχα για την τρίτη καταγγέλλουσα η κ. Στόγια αναρωτήθηκε: "Αν υπήρχε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Είπε η υπεράσπιση “Πως είναι δυνατόν γι αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι;” Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό".

Η εισαγγελέας απάντησε επίσης και στο “γιατί τώρα;” το περίφημο πλέον σε κάθε υπόθεση που ήρθε στην δημοσιότητα με το meToo, ερώτημα της υπεράσπισης που ακούστηκε πολλές φορές στο δικαστήριο ,λέγοντας : “Γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές” είπε αναφερόμενη και στο κλίμα που επικράτησε μετά την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου, όταν θύματα βρήκαν όχι μόνο κουράγιο αλλά και ευήκοα ώτα να ακούσουν τις ιστορίες τους.

Με την πρόταση της η κ. Στόγια αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα του Πέτρου Φιλιππίδη για τον οποίο είπε πως τον διακρίνει το "σύνδρομο του εξουσιαστή" ο οποίος "δεν δεχόταν τα “όχι”. Ανέφερε επίσης: “Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι".

Στον ισχυρισμό του θιασάρχη πως η υπόθεση στήθηκε σε βάρος του με απώτερο στόχο την εκμηδένιση του και το ξαναμοίρασμα της πίτας στον χώρο του η εισαγγελική λειτουργός είχε απαντήσει μάλλον σκωπτικά: “Και μετά από την αποκαθήλωση του κατηγορουμένου ξαναμοιράστηκε η πίτα;”

πηγή: News247.gr