Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα, καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας
Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την ψηφοφορία, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 143 βουλευτές και κατά 156 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, ενώ απουσίαζε ο Ανδρέας Πάτσης.
Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου
Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «επιτέλους ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να αντιπαρατεθούμε επί όλων των θεμάτων», προσθέτοντας ότι επί πέντε μήνες τον καλούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Στις δημοκρατίες, εδώ είναι ο χώρος που τα κόμματα λύνουν τις διαφορές τους, όπως επίσης και στις εκλογές» σημείωσε.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα στείλουν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση» σημείωσε, ενώ μίλησε για πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον του, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «ξεπέρασε τον εαυτό του». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της έντασης». «Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας, που ακόμα σας καταδιώκει» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η 25η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία που ο κ. Τσίπρας έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός και άρχισε η θλιβερή περιπέτεια της χώρας», με «κλειστές τράπεζες και ορθάνοιχτα σύνορα». Είπε επίσης ότι την ίδια ημέρα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά μέσα ανέδειξαν τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι δεν αναφέρθηκε «στις βαλίτσες του κ. Καλογρίτσα», προσθέτοντας ότι «δεν θα κρύβεστε για πολύ γι’ αυτό». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», είπε ότι «υπάρχουν πράγματι δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς», ενώ υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Έντονος διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα
Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση ψήφισε προσφάτως ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, χωρίς να αγνοεί τα λάθη που έγιναν και χωρίς να θέλει να διαλύσει μια κρατική επιστολή.
Καταλόγισε, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε «φέιγ βολάν» τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ και τον κατηγόρησε ότι αναφέρθηκε σήμερα σε ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή. «Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε, και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Αλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».
Στο σημείο αυτό έλαβε τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε πως ο Χρ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή που είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. «Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή που έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις και σημείωσε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί πως η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήταν σωστή. Οπως πρόσθεσε, για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή υπόθεση, ελέγχει η Δικαιοσύνη.
Επεσήμανε, δε, ότι η ΑΔΑΕ είναι όργανο της διοίκησης, όχι της Δικαιοσύνης και ότι κ. Ράμμος είναι τέως δικαστής. «Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με έναν κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλούμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε πως αυτές οι παρακολουθήσεις γίνονταν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδέκτης ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».
«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στη λεπτομέρεια. Το 2019, λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές, αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία. Δηλαδή, επί ημερών σας, οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία». «Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες» σημείωσε.
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό, τηλεοπτικές άδειες, οικονομία
Αναφερόμενος στην υπόθεση των μεταναστών στον Εβρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναπαράγουν fake news και τους κάλεσε να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη. «Κουβέντα δεν έχετε πει. Οταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;» σημείωσε. Διερωτήθηκε, επιπλέον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει τον φράχτη στον Εβρο εάν γίνει κυβέρνηση.
Ως προς την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε: «Εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά για τον στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο Α2;». «Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα;» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;». «Εμείς, κ. Τσίπρα, μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και για τα εξοπλιστικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επί των δικών σας ημερών, το 75% των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη ήταν από ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών μας, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 5%».
Δήλωσε επίσης υπερήφανος που ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία θωρακίζει τη χώρα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. «Εσείς πρέπει να ντρέπεστε που δεν στηρίζετε αυτή την επιλογή. Πού νομίζετε ότι βρίσκεστε; Στο Λουξεμβούργο; Δεν βλέπετε τον γείτονα απέναντι;» διερωτήθηκε. Κατηγόρησε, επιπλέον, τον Αλ. Τσίπρα ότι «είχε διαλύσει την ΕΑΒ».
Μιλώντας για την οικονομία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι, επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ανάπτυξη ανερχόταν σε 0,5%, ενώ πλέον βρίσκεται σε ρυθμό διπλάσιο και τριπλάσιο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Εχετε πολύ βεβαρημένο παρελθόν, κ. Τσίπρα» σημείωσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis», προσθέτοντας: «Δεν θα κάνετε μαθήματα στη Νέα Δημοκρατία».
«Υστερα από τη σημερινή συζήτηση, έχω την πεποίθηση ότι όλα, πλέον, στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας, είναι πολύ καθαρά. Ολοι έχουν καταθέσει το έργο τους, τις απόψεις τους. Καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, η παράταξή μας είναι έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης, γόνιμης τετραετίας».
Τσίπρας: Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη
Της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη προηγήθηκε η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάνατε ότι μπορούσατε για να μην έρθει αυτή η στιγμή», επιχειρώντας «να κρύψετε την αλήθεια στο σκοτάδι», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, υπάρχουν αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους». «Απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις χρωστάτε απαντήσεις» επεσήμανε και έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου», «για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή», για τις οποίες, όπως είπε, «πλέον», ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν και «δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο».
«Δεν θα σας είναι εύκολο κ. Μητσοτάκη να το βάλετε και πάλι στα πόδια» ανέφερε και τόνισε ότι «δεν είχατε ούτε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εντολέα» τον παρακολουθήσεων τον κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «γνώριζε τα πάντα και επί έξι μήνες έλεγε ψέματα παντού». «Γνωρίζατε τις παρακολουθήσεις γιατί εσείς τις παραγγείλατε» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία εναντίον όσων ξέρουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πανικό και αλαζονεία του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και να υποτάξει θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη. Κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να παραιτηθείτε είτε να υποδείξετε τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, επιμείνατε στον δρόμο της εκτροπής και στη δολοφονία της αλήθειας. Είστε δύο φορές ένοχος».
«Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε την ευθύνη της ΕΥΠ, εσείς αλλάξατε τον νόμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι τοποθέτησε πρόσωπα της επιλογής του σε κρίσιμες θέσεις. Επίσης χαρακτήρισε «προσωπική απόφαση» του πρωθυπουργού «την επίθεση στην ΑΔΑΕ, επειδή κάνει το συνταγματικό της καθήκον». «Μαθήματα πατριωτισμού κ. Μητσοτάκη δεν θα κάνετε στη Δημοκρατική Παράταξη», σημείωσε.
«Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ, επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή» ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «Προτιμήσατε να αναλάβετε τον ρόλο ενός πρωθυπουργού μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας». «Ακόμα και αν δεχθούμε τις αρχικές αιτιάσεις ότι δεν γνώριζε, ακόμα και αν δεχθούμε ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν επί δύο και πλέον χρόνια με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου αυτοί που απέπεμψε -ο ανιψιός του κ. Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων-, έχω ένα ερώτημα: Όταν τους αποπέμψατε, δεν τους ρωτήσατε για τι συνέβη;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ή και αυτοί σας επικαλέστηκαν το απόρρητο;».
Αντιπαράθεση Τασούλα – Τσίπρα
Οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «πρωθυπουργού μειωμένου καταλογισμού» προκάλεσαν διαμαρτυρίες στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να λέει: «Να σκεφτείτε αυτές τις εκφράσεις, είναι άλλης τάξεως». Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν θα λογοκρίνετε την πολιτική μου παρουσία» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία. «Για να σας προστατεύσω το είπα αυτό» απάντησε ο κ. Τασούλας, βάζοντας ένα τέλος στην αντιπαράθεση.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να υπονοήσει προσωπικά ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληπτική ικανότητα και δεν τον υποτιμά καθόλου. «Είναι όμως ένοχος» σημείωσε. «Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε. «Θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο και ανεξέλεγκτο. Πέσατε στην παγίδα του ναρκισσισμού σας. Έρχεται όμως η ώρα της αλήθειας και θα αναγκαστείτε να δώσετε απαντήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, διερωτήθηκε γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Ανδρουλάκης και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
«Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Ηταν όλοι κατάσκοποι;». Όπως είπε, ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για τα αμυντικά προγράμματα δεν θα μείνει χωρίς να ερευνηθεί.
«Κατηγορούμενος, όχι κατήγορος ο κ. Μητσοτάκης»
Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «ο πρίγκιπας που νόμιζε πως έγινε βασιλιάς, είναι πια γυμνός» και τόνισε ότι «είναι κατηγορούμενος σήμερα, όχι κατήγορος». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ν.Δ. χρωστά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «δεν θα μας κάνετε εσείς μαθήματα ηθικής». Καταλόγισε επιπλέον στη Ν.Δ. ότι χρεοκόπησε τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μια σακούλα είχε. Μια σακούλα με 37 δισ. που την παρέδωσε στον λαό» προσθέτοντας ότι «ξανά σε χρεοκοπία και σε μνημόνια θα ήμασταν σήμερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφηνε το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, η οποία, όπως είπε, καλείται να αποφασίσει εάν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. «Όλοι θα κριθούμε» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες για το σημερινό αποτέλεσμα», εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές. «Δεν θα κάθεται σε κυβερνητικά έδρανα στην επόμενη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης» επεσήμανε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι ενέργειες του κ. Ράμμου «είναι καθαρές και απολύτως νόμιμες. Έδωσε σε εμένα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κλειστή επιστολή. Με την προσοχή που επιτάσσει ο νόμος». «Από εκεί και πέρα αρχίζει η δική μας δημοκρατική ευθύνη. Εγώ εκφώνησα τα ονόματα, εγώ επέλεξα να δώσω διέξοδο σε αυτή τη δυσώδη κατάσταση» σημείωσε. «Κατεβαίνω από αυτό το βήμα παραδίδοντάς σας όχι μόνο στην κρίση των βουλευτών και του ελληνικού λαού, αλλά και στην κρίση της Ιστορίας» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι υποχρέωσή μας η κάθαρση».
Κατρίνης: Καλούμε τον λαό να ανατρέψει με την ψήφο του τη σημερινή παρακμή που απειλεί τη χώρα
«Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στήνουν σκηνικό πόλωσης και οξύτητας με διχαστική κι ακραία ρητορική για να εγκλωβίσουν τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν μετέχει ούτε θα συμπράξει σ΄ αυτή την κακόγουστη παράσταση», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή για τη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία θα υπερψηφίσει. «Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε», υπογράμμισε και άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος», ανέφερε ο κ. Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις, επιλογές και παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται στον διατυπωμένο στόχο για την ανάγκη «ελέγχου των αρμών της εξουσίας». Τόνισε ότι με το «εμείς ή αυτοί» που ως κυβέρνηση υιοθέτησε δεν μπορεί να κάνει σήμερα τον τιμητή.
Τόνισε με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ, για να το πάρετε απόφαση κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται ούτε να υπηρετήσει ούτε να υποταχθεί στο αφήγημά σας». Επικεντρώνοντας τη κριτική στον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση της Ν.Δ., ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν επειδή «έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών», είπε ο κ. Κατρίνης, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».
Προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που «δεν υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις. Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου». Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων.
«Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της αμφισβήτησης και κατάλυσης του Κράτους Δικαίου», ανέφερε ο κ. Κατρίνης υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν οργανωμένο σχέδιο από το Μέγαρο Μαξίμου και επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον με τις σκιές στην υπόθεση αυτή. «Το τέλος της θα έρθει από την κάθαρση, την αποκάλυψη της αλήθειας και τη τιμωρία των ενόχων», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και υπερασπίστηκε τις ενέργειες της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου για την αποκάλυψη του σκανδάλου όπως είπε.
Και κατέληξε: «Το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη. Και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η δύναμη, τόσο πιο κοντά θα έρθει η χώρα σε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη: ένα νέο ξεκίνημα, μια συνολική επανεκκίνηση. Καλούμε τον ελληνικό λαό, στις εκλογές που έρχονται, να ανακόψει με την απόφαση και την ψήφο του τη φθορά και την παρακμή που απειλεί, πλέον, ευθέως τη χώρα και το μέλλον της».
Κουτσούμπας: Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θαφτεί η υπόθεση των υποκλοπών κατά του ΚΚΕ
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είπε ότι «πέρα από τα στοιχεία που εμείς δώσαμε από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα, έχουν προκύψει και νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια μηχανισμών, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων, να παρακολουθήσουν τη δράση του ΚΚΕ».
«Τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με το θέμα αυτό, είναι αποκαλυπτικά. Βέβαια, οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε, πως τόσο εσείς της κυβέρνησης, όσο κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο “μαύρο σκοτάδι” η υπόθεση του ΚΚΕ» σημείωσε και αναφέροντας πως «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα» πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Στη συγκεκριμένη επιτροπή καταθέσαμε ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κόμμα μας είναι υπό παρακολούθηση από το 2016, ενώ θέσαμε στους εισαγγελείς, στα μέλη των ομάδων της ΑΔΑΕ και της Κρατικής Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση, συγκεκριμένα ερωτήματα. Ζητήσαμε εξηγήσεις για παραλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης, για την προσπάθεια η υπόθεση αυτή να αρχειοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και άλλα πολλά, χωρίς ωστόσο να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Είναι, όμως, χαρακτηριστικές ορισμένες τοποθετήσεις, όπως αυτή του Γιώργου Νούλη, εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος ανέφερε για το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ το εξής συγκεκριμένο: “Φυτεύτηκε κάτι με κάποιο τρόπο, κατέστη τεχνικά εφικτό στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν και οι συνάδελφοι που το χειρίστηκαν στην πορεία ότι (…) κάποιος ακούει. Συζητάμε για παγίδευση”. Αντίστοιχα και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης είπε περίπου το ίδιο: “Φαίνεται κάποιοι, κακόβουλα, να έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα”. Ενώ, πιο αποκαλυπτικό είναι επίσης το παρακάτω που είπε: “Είναι μονόδρομος τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη δικογραφία. Λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί”».
«Είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι πλέον, ότι κάπου εδώ πρέπει να αναζητηθεί και ο λόγος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και δεν μπερδεύει κανέναν ότι η Ν.Δ., εμφανίζεται αυτές τις 2 μέρες τώρα, ότι την έχει πιάσει ξαφνικά ο πόνος για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Απλά, βρήκατε εσείς την ευκαιρία να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λερωμένη έτσι κι αλλιώς τη φωλιά του. Φαντάζομαι δεν έχετε έλλειψη προσοχής και μπορείτε να συγκρατήσετε ημερομηνίες: Η υπόθεση του ΚΚΕ όντως τρέχει από το 2016, όμως υπήρξε κρούσμα και το 2020 και το τελευταίο κρούσμα τον Απρίλη του 2022, δηλαδή επί των ημερών σας, κύριοι της Ν.Δ. Επί των ημερών σας, σαν συνέχεια που είστε βέβαια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίσατε το θάψιμο της αλήθειας. Εξάλλου εσείς, που τώρα τάχα κόπτεστε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις δύο μέρες στην υπόθεση του ΚΚΕ, διατηρήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, διατηρήσατε δηλαδή την παραβίαση του απορρήτου ως πλημμέλημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε, στην ομιλία του επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Λίγη ντροπή δεν βλάπτει αγαπητοί κύριοι και κυρίες και των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος…».
Σακοράφα: «Βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας»
«Αυτές οι υποκλοπές είναι βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.
Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».
Υποστήριξε ότι αυτή η “εξωφρενική υπόθεση” δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και σύγκρισης δύο διακυβερνήσεων: «Όταν μιλάμε για υποκλοπές από το πρωθυπουργικό γραφείο με την ΕΥΠ, η διάσταση δεν είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το δίλημμα δεν είναι με την κυβέρνηση ή εναντίον της. Το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας δεν θα έπρεπε να ευτελίζουμε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε ένα “σόου” σύγκρισης των δύο κυβερνήσεων.
Όπως είπε, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράτασης είναι η κομματική πειθαρχία ή η δημοκρατική συνείδηση, «αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Τα ίδια τα στελέχη που αποδείχθηκε να παρακολουθούνται δηλώνουν σχεδόν ευτυχισμένοι για το γεγονός. Όπως βλέπουμε μπροστά στην εξουσία και το συμφέρον, δεν υπάρχει ίχνος προσωπικής αξιοπρέπειας, εκτός και εάν πρόκειται για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Αναφερόμενη μάλιστα στην προσωπική της εμπειρία, είπε: «Βρέθηκα σε δύο σημαντικές στιγμές, να αισθάνομαι ότι δοκιμάζονται ακραία οι αρχές και οι αξίες μου. Όταν ήρθαν τα μνημόνια, δεν ήταν εύκολο το “όχι”, ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σας διαβεβαιώνω, τελικά άξιζε. Κάλεσε, ωστόσο, «να μην αναστατώνεται κανείς», λέγοντας: «Δεν μιλώ για σας, ούτε για το σήμερα. Σήμερα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική σας στάση. Εξάλλου, το πολιτικό σας γονίδιο, φέρει μέσα του, βίες και νοθείες, και δένδρα που ψηφίζαν, ξερονήσια, ακόμα και αποσπάσματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους».
Τέλος, είπε ότι είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας. «Εμείς μεμφόμαστε πάντα το σφιχταγκάλιασμα του κράτους με την ολιγαρχία και το παρακράτος», τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σ. Σακοράφα.
πηγή: kathimerini.gr