Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμη η Πολωνία να στείλει στο Κίεβο 74 άρματα

Η Βαρσοβία θα προβεί σε περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμη η Πολωνία να στείλει στο Κίεβο 74 άρματα

Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να μεταφέρει δεκάδες άρματα στην Ουκρανία προς υποστήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Μιλώντας στο καναδικό τηλεοπτικό κανάλι CTV News ο Ματέους Μοραβιέτσκι, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου, δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί άμεσα να ενισχύσει περαιτέρω το ουκρανικό πεζικό με 74 ακόμη άρματα.

«Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που παρέδωσε 250 άρματα μάχης στην Ουκρανία. Τώρα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης PT-91, καθώς και 14 άρματα μάχης Leopard 2», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα σύγχρονα τανκς είναι πλέον πολύ σημαντικά για την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία μπορεί να έχει έως και 15.000 από αυτά.

«Αν δεν θέλουμε να ηττηθεί η Ουκρανία, πρέπει να είμαστε πολύ ανοικτοί και επίμονοι στην υποστήριξή μας», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία κάνει τώρα τα επόμενα βήματα ώστε διάφορες χώρες να ενταχθούν στον διεθνή συνασπισμό για τη μεταφορά αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία.

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Βόιτσεχ Σκούρκιεβιτς δήλωσε ότι η Πολωνία σχεδιάζει να μεταφέρει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.

Σε σχόλιο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, Στρατηγός Βάλντεμαρ Σκρζίπτσακ, εξέφρασε την άποψη ότι η Πολωνία θα μπορούσε να εκπαιδεύσει 58 ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης Leopard 2, δηλαδή ένα ολόκληρο τάγμα αρμάτων μάχης, μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και επισκευής, αλλά και υλικοτεχνική υποστήριξη για να οργανώσει την εκπαίδευση των ουκρανικών αρμάτων.

Ο Πολωνός υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Πολωνία θα μεταφέρει άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού στην Ουκρανία για να εξοπλίσει μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ήταν έτοιμη να εκπαιδεύσει το προσωπικό αυτής της στρατιωτικής μονάδας μέχρι τον Μάρτιο.

Πηγή: CTV News, Ukrinform, «Κ»